Het Lapalala leventje

February 21, 2009 - Pietersburg, South Africa

 

Hallo allemaal! Hoe is het daar? Vind het jammer dat ik de kou heb gemist in Nederland, maar elke dag zon hier en een zwembad voor het huis  is toch ook wel lekker.. Heb het idee dat ik de meeste mensen al heb verteld hoe het hier nu is, maar bij deze weer een update en meer foto’s.

 

Aangezien de hyena’s de latrine sites (poepplekken waar er 300 bekend van zijn in Lapalala) niet vaak genoeg bezoeken (0,013329 x per week per plek) is het soort van onmogelijk een reproductie onderzoek te doen naar ze. Althans niet op de geplande manier. Het plan voor de komende tijd is nogal onduidelijk. Ben nu bezig met het lokken van hyena’s naar de latrine sites m.b.v. varkensbloed, het afspelen van gillende varkens geluiden, d.m.v. het verplaatsen van gevonden poep van het ene territorium naar het andere in de hoop dat ze de poep gaan “overmarkeren” en door op zoek te gaan naar de nesten waar de pups zitten.

Waarschijnlijk half maart klaar met het veldwerk. Ga dan misschien voor 2 weken naar een soort dierentuin om de corticosteroïd (stresshormoon) te valideren. Geen idee wat de plannen zijn voor april. Misschien Belinda’s neushoorn onderzoek uitbreiden of misschien mijn begeleider helpen met een van zijn onderzoeken hier. (Wat in het gunstigste geval inhoud dat we allerlei beestjes gaan neerschieten om bloedmonsters te nemen en in het ongunstigste geval dat we saai gedragonderzoek gaan doen...)

 

Twee weken terug een “verse” dode zebra gevonden en daar een camera met bewegingssensor bij gezet. De volgende ochtend stonden er bijna 300 foto’s op van o.a. een luipaard en een hyena en waren er overal sporen van ze te zien! Ze zitten hier dus wel ergens.. Vreemd gevoel dat die beesten er kort voordat ik mijn camerabeelden kwam bekijken rondliepen. Ook bij een paar van de latrine sites camera’s staan (8), waarvan er elke dag zo’n 2 gesloopt worden. Toevallig staat op de laatste goed gerichte foto standaard Munyani, een met de fles opgegroeide neushoorn. Op de foto’s daarna vreemd genoeg altijd gras of wolken..

Gisteren een aangereden warthog gekregen van iemand. Heb hem ergens in het park gelegd en er een camera opgezet. Ben benieuwd.

Ons huisje wordt nog steeds leeggehaald door de apen. Ze trekken alle kastjes open om vervolgens eieren, bananen, appels en rusks te jatten. Ze sabbelen zelfs aan de theezakjes(!).

Dan nog de nodige autoproblemen. We hebben inmiddels 5 keer een lekke band gehad en tig keer vast gezeten in de modder. We zijn elke keer uren bezig met het  uitgraven van de banden, het opkrikken van de auto en het zoeken van en slepen met stenen om onder de banden te leggen. Vorige week 2 dagen zonder auto gezeten omdat hij vast stond in de modder samen met een trekker die ons eruit  probeerde te slepen. Afgelopen weken ook nog vast gezeten in een warthog hol, een kapotte rem gehad, een oververhitte auto, een band voorbij zien komen rollen tijdens het rijden (valt niet mee zo’n band verwisselen), en ervaren hoe het is om de uiteinden van startkabels tegen elkaar te houden als de andere uiteinden al op een accu aangesloten zijn. Spectaculair, maar niet aan te raden. Kortom een redelijke reputatie opgebouwd hier qua rijkunsten en autokennis.

Vorig weekend kwam Belinda’s neef op bezoek en dit weekend haar ouders.

Twee weken terug waren ook mijn begeleiders hier. Op donderdagavond was er een grote braai in ons kamp voor het nieuwe school personeel en voor de nieuwe IBREAM studenten, wij dus. Veel dronken mensen, inclusief mijn begeleider die zich de volgende dag niet kon herinneren dat hij was gevallen en daarom een zeer been had. Was super gezellig, maar braaien is dan ook zo’n beetje de enige sociale activiteit die we hier hebben.

Afgelopen weekend opgepast. Dit keer op een huis hier op de berg met 2 honden en 2 katten. Super mooi plekje waar de neushoorns ’s ochtends voor het huis in een modderpoel liggen en je een enorm uitzicht hebt, dus helemaal prima dachten we.. Helaas de hele nacht wakker gehouden door de honden die van alles in de tuin dachten te zien..

En tot slot: inmiddels ook een “ spitting cobra” gezien en wel naast m’n voet. Een sprongetje gemaakt dus.

 

Geloof dat dit wel zo’n beetje alles was van de afgelopen weken. Niet erg chronologisch, maar goed. Hoor uiteraard graag van iedereen hoe het in Nederland is!

Liefs Alma

 

 

 

 

 

 

 


Pictures

Fann en Safari
Black-backed-jackal. Eigenlijk ook 1 van mijn onderzoeksdieren.
braai
Camera`s checken
 
 

4 Comments

marjon:
February 21, 2009
Wauw, goed om een update van je krijgen!! En nu maar hopen dat die hyena´s zich laten lokken;) Geniet van de natuur en alle beestjes! Maf idee hoor, dat je daar tussende spugende slangen rondloopt... Goed op jezelf passen he! Liefs
Ilse:
February 21, 2009
Hej Alma!
Leuk om weer een up-date te krijgen! Probeer natuulk wel up-to-date te blijven, ma vind het leuk om jou verhaal weer eens te horen. Ook de foto's zijn erg mooi! Geniet er nog van, hier regent het veel....:S

Groeten Wilco en Ilse
Esther:
February 22, 2009
Heeeeey!

Supergaaf zeg al die beesten. Hoop dat je veel succes hebt met het lokken van je hyena's!!!
De tijd vliegt trouwens echt voorbij zeg! Je bent alweer bijna twee maanden weg!
Heb je ook nog wel het een en ander te vertellen, maar ik wacht nog een weekje af. Dan kan ik ff wat concreter zijn!

Meis, pas goed op jezelf en geniet er nog heeeeeeeeel veeeeeel van de komende tijd!

Liefs Esther
hendri:
February 23, 2009
Hoi Alma.

Wat leuk om te horen dat je in Zuid-Afrika bent. Zo te lezen is het wel een hele ervaring wat je meemaakt. Ik vind het mooi, dat je je verslagen met foto`s op internet zet. Zodat we ook een beeld krijgen hoe het er in Zuid-Afrika er aan toe gaat. Wat moet je aan de tijgers en hyena`s onderzoeken? Het is wel een beetje laat, maar nog gefeliciteerd met je verjaardag. Geniet nog maar mooi van het land. Natuurlijk ook nog van het mooie weer. Hier in Duitsland komt veel wind uit het noorden en dat is niet echt warm.
Verder wens ik je nog veel succes met je onderzoeksproject.

Vriendelijke groeten, Hendri
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login