Hej allemaal!

April 6, 2009 - Pietersburg, South Africa

 

Hej allemaal!

 

Hoe is het daar??? Hoop al weer een beetje voorjaarsgevoel. Hier worden de dagen steeds korter en wordt het kouder ‘s nachts. Begin maart super veel regen gehad. De bruggen (niet meer dan een paar platte betonblokken over het water) verdwenen onder de rivier (zie foto). De eerste keer dat ik eroverheen moest omdat een van mijn camera’s aan de overkant stond, durfde ik onderaan de helling ineens niet meer. Helaas trok de auto het niet om achteruit terug de helling op te rijden, dus ik met veel teveel gas door dat water waardoor er zoveel water over de motorkap kwam dat de auto afsloeg. Gelukkig is het de laatste weken weer droog en warm.

 

In Lapalala geloven ze niet zo in mijn “varkensbloed-methode” om hyena’s naar de latrine sites te lokken geloof ik... Krijg ongewenst van iedereen dode beesten, inclusief doodgeschoten apen die bij iemands huis overlast gaven. Feest.  

Afgelopen 2 weken in Lion Park gezeten, dicht bij J’burg. Stresshormoon meting valideren voor bruine hyena’s, wat neerkwam op nog meer poep verzamelen. De hyena’s waren alles behalve schattig. Er ging altijd een 2e persoon mee het verblijf in met een stok en pepperspray waar ze overigens niet heel erg van onder de indruk blijken te zijn. Halverwege kwam mijn begeleider om ze te darten met AcTH (hormoon dat zorgt voor vrijkomen van stresshormoon). We hebben een hele dag in de brandende zon voor het verblijf van één van de hyena’s gezeten omdat ze niet onder de grond uit wilde komen. Geprobeerd haar eruit te jagen met stokken en pepperspray. Toen ze er uiteindelijk uit kwam hebben ze 3 keer op haar moeten schieten voor uiteindelijk het hormoon in de hyena zat. Vervolgens viel de dart er niet vanzelf uit en rende de hyena rond met een dart in haar kont. Een uur later vonden we de dart aan tien stukjes in het verblijf.  

 

Vorige week woensdag was een (tamme) giraffe aan het bevallen toen we ‘s ochtends wakker werden en wel voor onze tent. Na anderhalf uur was er een baby giraffe. Het personeel bleek in staat om binnen een uur in te schatten dat de moeder het jong niet zou willen en nu zit ze alleen in een verblijf, krijgt ze koeien biest en wordt ze dood geknuffeld door ik weet niet hoeveel verschillende mensen.. Stelletje prutsers hier dus. Wel super leuk om de bevalling gezien te hebben. Verder mocht je bij de leeuwen tot een half jaar in (daarna worden ze een beetje te groot om mee te spelen), namen ze me mee als ze gingen voeren in de leeuwenkampen en hadden ze een baby hyena die ik de fles heb mogen geven.

Als de leeuwen gevoerd worden moet het vlees bewaakt worden omdat de lokale bevolking hier het vlees komt “stelen” van de leeuwen. Moet er niet aan denken slachtafval & kadavers te moeten eten. Best triest dus.

 

 

Ook ervaren hoe het is om een cheetah prooi te zijn, terwijl ik dacht gezellig mee te gaan een tamme cheetah uitlaten. Ze ging braaf mee in de auto, liep met ons mee als een goed opgevoede hond en sprong vervolgens op m’n rug… De klauwen in m’n rug staan en had het kwijl uit haar bek om m’n schouder zitten, maar ze beet gelukkig niet echt. Had ze ook niet de kans voor, want ze werd er vrijwel gelijk afgeslagen door haar “trainer”. Inmiddels zo verstandig om niet meer vóór een cheetah te gaan lopen. Tenslotte nog wat leuke vrijwilligers ontmoet daar (kwamen overal vandaan, zelfs een uit Nederland) en wat leuke feestjes gehad met ze.

 

Nu met mijn begeleider in Kimberly/Bloemfontein, eind naar het zuiden. Hij moet daar nog een paar aardwolven en vossen darten om ze zenders om te doen. Aangezien mijn baanbrekende onderzoek vroegtijdig gestopt is, ben ik met hem mee.

De planning is om met Pasen terug te zijn in Lapalala (waar Belinda nu trouwens nog steeds zit aangezien haar onderzoek wel loopt) om een van onze sponsoren te ontmoeten. In mei het labwerk van mijn Lion Park monsters in Pretoria en dan eindelijk reizen met Erjan!

 

Een tijdje zonder internet gezeten, maar zal de komende tijd weer wat vaker proberen te reageren op m’n mail!

Hoop alles goed met iedereen!!

Liefs Alma

 


Pictures

Geen succes om hier doorheen te moeten rijden
Modderbad in de vroege ochtend
.
Baby (spotted) Hyena van 3 weken oud
 
 

4 Comments

Ilse:
April 6, 2009
Hej Alma,

Wat leuk om weer eens wat van je te horen! Jammer dat je onderzoek niet loopt zoals het hoort te lopen. Krijg je dat wel allemaal rond met je school?
De foto's zijn ook weer erg leuk! Geniet er nog maar lekker van!
Groeten wilco en ilse
Esther:
April 8, 2009
heeey!
Wat leuk om te lezen! En wat vliegt de tijd daar voorbij of niet? Nu aftellen tot Erjan gezellig komt om samen te gaan reizen!
Hier is alles ok! Met het huis is alles gelukt! Als het goed is 1 juli de sleutel dus geen excuus voor jou! Je kan gewoon helpen hihi!
Geniet er nog van de komende tijd!

Liefs Esther
(groetjes van Jurgen!!)
Charissa und Ric:
April 11, 2009
Hey Alma,

Wat gaaf om je verhalen weer te lezen!!! En wat een mooie foto's..... Het wordt ook wel tijd he dat je kunt rondreizen met Erjan. Hij heeft al geen tijd meer om te sporten omdat hij zich moet voorbereiden op de reis :-) haha begint nu al!!!
Hier gaat het prima, groei goed en vind het wel snel gaan allemaal. Nog 6 weken werken en dan lekker genieten van mijn verlof.
We mailen!!! Veel plezier nog en succes met alles.

Liefs Charissa & Ric
Laurien:
April 14, 2009
Hi Alma!
Wat balen joh dat je onderzoek niet goed loopt.. hoewel dat volgens mij ook weer wel een beetje bij een oz-stage in het buitenland hoort..
Maar alvast heeeeeeeeeeel veel plezier straks met je rondreis, dat gaat vast helemaal geweldig worden!
groetjes Laurien
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login