Psssst, schatje!

October 19, 2011 - Nieuw Nickerie, Suriname

Jawel, ik ben er! In Suriname.

Het is hier.... heet! Ik zweet vele volle potjes bij elkaar op een dag. Toen ik op de heenweg naar Nieuw-Nickerie in de auto naast Varsha zat, een medewerkster van de WIN-groep, en ik aangaf dat ik de zon toch wel erg warm vond, zei ze: ‘Alleen ezels en Bakra’s gaan de zon in’. In de auto stond op dat moment de airco te loeien op 27 graden, wat een verkoelende bries gaf.

Afgelopen donderdag aan het begin van de avond, het was nog net niet donker, kwam ik aan vliegen. Ik zat bij het raampje en mijn eerste indrukken waren: Suriname is leeg betreft huizen, vol betreft bomen en plat betreft het plat zijn. En sinds ik uit het vliegtuig ben gestapt, komt daar nog bij: wat een kleffe warmte! De kachel staat hier duidelijk op de hoogste stand.

De eerste nacht heb ik in Paramaribo door gebracht, in een hostel tegenover de Palmentuin. Door de jetlag was ik heel vroeg wakker, ik heb mijn tijd goed benut door de binnenstad te bekijken. Eén groot openluchtmuseum! Varsha kwam me rond half 11 halen en toen zijn we naar Nickerie gereden. Een rechte weg naar het westen. Het eerste uur aan beide zijden huizen, het tweede uur aan beide zijden oerwoud en het derde uur een uitgestrekt vlak landschap aan beide zijden. Afgewisseld door een palmboom of een enorme rijstschuur.

Ik woon samen met twee muziektherapie studenten in een bovenwoning. We hebben een groot balkon en alledrie een eigen slaapkamer. Een prima plek om te wonen. Het was weekend toen ik aan kwam en ik werd gelijk overal mee naar toe gesleept. De eerste avond gingen we uit eten, de volgende dag zijn we met een aantal stagiaires naar de Zeedijk gegaan en hebben daar zelfgebakken pannenkoeken (aangevuld met een sappige mug) smakelijk opgegeten. Afgelopen maandag heb ik mijn eerste tennisles gehad. De tennisleraar riep steeds: ‘Goed zo meisje!’ terwijl ik de helft van de ballen mis sloeg en zelfs een paar ballen op het veld terecht kwamen waar een toernooi gehouden werd. Gisteren heb ik mijn eerste salsales gehad, ergens op een erf. Mijn pinguinpassen kwamen goed tot uiting! Er wordt veel georganiseerd tussen de stagiaires onderling. Erg fijn om achter mensen aan te hobbelen en zo te ontdekken waar alles is en hoe het allemaal werkt.

Verder ben ik dit weekend begonnen met het uitoefenen van mijn nieuwste hobby: hangmatteren. (dit werkwoord wordt hier echt gebruikt!) Dat is een zaligheid om te doen. Ook het houden van een uitgebreide siësta is fantastisch. Dat zouden ze ook in Nederland moeten invoeren: lekker tussen de middag met z’n allen een uurtje plat! Het is mij wel duidelijk: Surinamers zijn niet lui, ze gaan gewoon heel efficiënt met hun energie om!

Het is vreemd om overal Nederlands om je heen te horen en te lezen. Alles staat in het Nederlands aangegeven. Ook in de winkels zijn overal Nederlandse producten te koop. Het lijkt hierdoor alsof ik heel dichtbij huis ben, in een soort “Nederland in de rimboe”. Gisterenavond kwam ik tot mijn grote verbazing (en ook teleurstelling) politie op de fiets tegen. Jaja, die hebben ze hier ook. Ik kreeg gelijk een bekeuring omdat ik zonder licht fietste. Toen ik vandaag naar het politiebureau ging om het geld te betalen, moesten ze daar hartelijk lachen: 'Meisje, je bent nog niet eens een week in Nickerie? En dan al bij het politiebureau? Dat doe je goed! Hahaha!' Ik heb gezegd dat ik het zelf ook een knappe prestatie vond en lachte vrolijk mee.

Deze week hoef ik nog maar weinig te doen. Vooral veel wennen aan de warmte, kennis maken met medewerkers van de WIN-groep, het voorbereiden van een presentatie met powerpoint over wat logopedie is en wat je ermee kunt (back to basic) en afspraken maken met mensen om mee te kijken op verschillende plekken. Komend weekend ga ik naar Paramaribo voor mijn visum en volgende week dinsdag is het Diwali, lichtjesfeest bij de Hindoestanen. Ik ben benieuwd!

Sterkte met de kou in Nederland, ik zal wat warmte sturen vanuit hier!

Anke

tel: 005977595413


Pictures

Palmentuin
Ministerie van volkshuisvesting
uitzicht balkon thuis
op de Zeedijk
 
 

12 Comments

Elise:
October 19, 2011
Coke!

Sappige muggen, pinguinpassen, kachels en hangmatteren..
Klinkt niet gek!
Beter dan grijzigheid, pokdalige kippenhuid, inefficiënt energieverbruik en mannen-die-nooit-psst-schatje-roepen.

Goed verhaal, lekker kort! Geniet!
evertjan:
October 19, 2011
Meteen Bakra opgezocht en in het straatwoordenboek gevonden: "blanke Nederlander". Dat tennistalent van jou heb je - denk ik -van je vader, die een goede tennisser zou zijn geworden als hij het ooit geleerd zou hebben.
Jos Schepens:
October 20, 2011
Hey Anke!!
Wat een gaaf verhaal, ik ben jaloers, vooral op het uitzicht en de hitte! Die pinguinpassen komen dus goed van pas, vergeet ze ook niet wat andere befaamde dansmoves te leren (het welbekende boodschappen doen, appels plukken en wat was er nog meer...). Geniet ervan, gaat volgens mij wel goedkomen en we houden je op de hoogte van alles hier in NL (zoals gisteren, ouwerwets guur weer, dus de eerste zuurkoolstampot zit er weer in ;))
x
Anne:
October 20, 2011
Heey Enkie!
Klinkt goehoed! Fijn dat je gelijk bent opgevangen door je huisgenoten en (mede-)stagiaires! Ik geef me vast op voor de salsa-lessen als je weer terug bent!
We missen je in huis: de koelkast puilt uit met left-overs.
Dikke knuffel!
Anne
Esther:
October 20, 2011
Hey,
leuk om je eerste berichtje te lezen! De foto's op je facebook had ik al gecheckt, ziet er mooi uit!
Heb je btw in je hangmat ook al plaats gemaakt voor een tuintje? ;)
Liefs,
Esther
Nicole:
October 20, 2011
Ha Anke,

Fijn om je eerste weblog te lezen en nog fijner om te horen dat je goed bent aangekomen! Klinkt erg gezellig, al die activiteiten die georganiseerd worden. Heb je je befaamde aardbeien-met-gesmolten-ijs-pannenkoek al geintroduceerd? En goed om te lezen dat je pinguinpassen ook niet ontbreken! ;)

Succes met wennen en vooral ook veel plezier!

x
Anne Colder:
October 20, 2011
Hey Anke!

leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt! Het lijkt me een geweldig land om te ontdekken en zo te lezen doe je dat volop.
Sinds wanneer is hangmatteren een nieuwe hobby voor je? Zit er al een tuin in of wacht je daarmee tot wanneer je later groot bent? ;)
Hier is het koud, grijs, regenachtig (maar gelukkig ook nog af en toe een zonnestraaltje) en druk druk druk. De eerste stamppot zit er al in en de studie stoomt door. Ik ben jaloers op je. Hopelijk kan ik je achterna komen!
Maar daarvoor moet ik wel eerst afstuderen, dus ik hou op met soggen en ga weer aan het werk!

Veel liefs,
Anne
Paul Lobbrecht:
October 21, 2011
Dag Anke
Geweldig om te lezen hoe je met Suriname kennismaakt. Veel herken ik van vroeger zoals de houten huizen, de tocht naar Nickerie (had ik per boot gemaakt, op de boot sliep je in de hangmat!) en de muggen in Nickerie (begin van de avond kon je daar alleen tennissen als er kokosbast werd gebrand om die vreselijke beesten te verjagen).
Heel veel plezier en hier gaan we de koude weer in...
Groet Paul
Minke:
October 23, 2011
Wauw, al eens een carriereswitch naar schrijfster overwogen? Geniet daar dan geniet ik hier van je verhalen!
Willy en Maaike:
October 25, 2011
Leuk verhaal Anke,

Grietjebie, gele troepiaal, volgens mij is het een wevervogel.
Nou jij weer BJ...;)
Veel plezier verder.

Willy
Hans en Christine:
October 26, 2011
Hoi Anke, leuk verslag! Heb je al schaafijs gegeten? Veel succes en plezier! Groeten van HCNL.
Dick & Ada:
October 28, 2011
Beste Anke,
Mooie beschrijving van jouw eerste belevenissen in Suriname.
Voor ons ook heel interessant.
Wij blijven jou volgen; succes en ook veel plezier.
En natuurlijk wel je licht aan met fietsen!
Hartelijke groeten van Ada & Dick
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login