Karibu Karibu!

December 5, 2013 - Moshi, Tanzania

Ik zit buiten aan een tafeltje tussen de fluitende vogeltjes op ISM Arusha campus te wachten tot Merijn klaar is met les geven. Met een geleend Lonely Planet boekje probeer ik uit te vogelen waar ik nou eigenlijk terecht ben gekomen. In een hele andere wereld, dat is me wel duidelijk.

...in een wereld waar vrouwen met grote trossen bananen, schoenen, dozen en ander gerei op hun hoofd naar de markt lopen. Uren lopen en nog steeds vrolijk met elkaar babbelen en enthousiast ‘Jambo’ tegen me roepen wanneer ik een wandelingetje maak van slechts een paar honderd meter en blij ben dat ik weer thuis ben, wat een felle zon!

...in een wereld waar je als Mzungu gelijk opvalt. Hier hoef je geen feestneus op te zetten of een gekke pruik te dragen of een raar dansje te doen. Je bent gelijk het middelpunt van de aandacht, of je wilt of niet.

...in een wereld waar ik aan de voet van de hoogste berg van Afrika woon, die ik tot nu toe slechts een paar momenten even mocht zien. Het grootste deel van de dag verstopt de berg zich in de wolken. Wanneer je vroeg opstaat, dan heb je de meeste kans dat je de berg kunt zien. En vroeg is écht vroeg. Rond een uur of zes in de ochtend, met het tijdsverschil meegerekend: om vier uur in de ochtend. Ammehoela! Dan droom ik enkel over mooie bergen!

Een week geleden werd ik middenin de nacht door Merijn opgehaald van het vliegveld, Kilimanjaro Airport. Het was heel fijn om hem weer te zien en te knuffelen. Met een grote geleende auto reden we door het donkere Tanzania. Na ongeveer een uur rijden sloegen we  een stoffig, zanderig en hobbelig weggetje in en kwamen aan bij een grote poort. Op de poort hing een heel groot vel papier met: Welkom Anke! Marieke (neuroloog) en haar kinderen hadden dit voor me gemaakt. Toen we het huis binnen stapten hingen er overal fel gekleurde bloemen aan de muren, heel mooi. Mama Aycundacia (de huisvrouw) had dit opgehangen, ook had ze een bananencake gebakken. Speciaal voor mijn komst. Ons huis is heel licht, schoon en groot. Een fijn huis om in te wonen denk ik.

Deze eerste week hobbel ik achter Merijn aan. Ik kijk mee met zijn lessen en word voorgesteld aan iedereen. Een Amerikaanse collega zei tegen me: ‘Ik heb al zoveel over je gehoord, dat ik het idee heb je al heel lang te kennen, terwijl ik je nu pas voor het eerst zie!’ Mooi is dat! Ik ben naar de markt geweest, we hebben Zwarte Piet gespeeld voor de Nederlandse gemeenschap, we hebben een Tanzaniaanse wijk in Arusha onveilig gemaakt en morgen mag ik meelopen met Marieke. Ik ben benieuwd hoe het ziekenhuis eruit ziet en heb zin om aan de slag te gaan.

Zwarte Piet spelen in Tanzania is trouwens een wonderlijke gebeurtenis. Nadat we verkleed en geschminkt waren, moesten we een stukje over de weg lopen richting de lodge waar het hele toneelstuk plaats ging vinden. Sinterklaas in het midden, alle Zwarte Pieten er omheen. Tussen de Tanzanianen door, die ons vreemd aankeken en stiekem achter hun hand om ons moesten lachen. Foto's volgen nog.

Fijn Sinterklaasfeest vanavond!

Mijn telefoonnummer is: +255788216228

Post kan gestuurd worden naar:

Merijn Mook

International School Moshi
P.O.Box 733
Moshi
Kilimanjaro
Tanzania

 


Pictures

:)
Meester Merijn aan het werk - Moshi
Mount Meru bij Arusha
Uitzicht vanuit de auto
 
 

7 Comments

Nicole:
December 5, 2013
Jambo Anke!

Gaaf om je eerste ervaringen te lezen :) En wat fijn dat je zo'n warm (letterlijk en figuurlijk) welkom hebt gehad! Toch wel apart dat Zwarte Piet hier zo gevoelig ligt en dat ze er daar gewoon om kunnen lachen.. Hier waait het vandaag heel hard, een guur Sinterklaasavondje dus! Heel veel plezier nog met al je ontdekkingen daar :D
claire:
December 5, 2013
Hey Anke! Lang niet gesproken! Wat gaaf dat je in Arusha bent! Hoe lang gaan jullie blijven?
Als je zin hebt om een keer lekker te bbqen, moeten jullie zeker naar Khan's barbeque, Dat zit op mosque street, zijstraat van Benjamen street. Overdag een autobanden zaak, savonds bbq. en echt heerlijk! Daar hebben suzanne en ik ook gegeten toen we in Arusha waren!
Veel plezier!
Marita Bondtgirl:
December 5, 2013
Hey Anke,

Super veel plezier daar! Geniet van het avontuur! En ja, ik ben ietwat jaloers... vooral op de temperatuur...
Have fun!
Elise Bondtgirl:
December 5, 2013
Ooooooh Anke!!! Ziet er gut aus!
Ik ben ook een tikkeltje jaloers :) Ben benieuwd wat je vindt van het ziekenhuisgebeuren...
Mirte:
December 6, 2013
Hee Anke, homie!
Ik lees weer mee, tof hoor. En was je nou zwart geschminkt als Piet tussen alle andere (van nature) zwarte mensen? :P Mooie actie
Gaaf hoor ook je foto's!
Liefs en veel plezier!!
Ilona:
December 6, 2013
Hey Anke, ik lees ook weer mee!! gaaf hoor die eerste indrukken en foto's. Terwijl hier in Nederland en Zeeland met name het water tot aan de lippen staat! Enjoy!!
Ine van Steen:
December 23, 2013
Hoi Anke.
Fijne feestdagen gewenst en voor jullie een heel goed 2014!
Hoe bevalt het?
Ben een beetje jaloers hoor.
Mocht ik je nog kunnen helpen met e.e.a. laat gerust weten.
Groeten van je busmaatje,
Ine.
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login