Afrikanen wonen in bomen en groot marathonfeest!

March 3, 2014 - Moshi, Tanzania

Mijn collega, Mama Joyse vertelt: 'In de jaren 80 ben ik in Japan geweest voor een conferentie, gezondheidsmedewerkers uit ontwikkelingslanden werden uitgenodigd om hier aan deel te nemen. Dat was een hele ervaring, met name omdat veel Japanners nog nooit iemand met een donker gelaat hadden gezien. Er werd regelmatig even in mijn arm geknepen of ik kreeg een aai over mijn hoofd. Op een dag zag ik dat een man me lang aan zat te kijken, na een poosje vroeg hij: 'Is het echt waar dat jullie in bomen wonen?' Waarop ik antwoordde: 'Natuurlijk, ik woon in de top van de hoogste boom.' Hij reageerde hierop instemmend met: 'Aaah, vandaar dat jullie zo zwart zijn!' Mama Joyse vertelt dit met een brede grijns. Ze kan er zelf hartelijk om lachen. Mooi is dat!

Er wordt hier in Tanzania heel veel gelachen valt me op. Mensen zijn vrolijk. En als ze dat niet zijn, dan doen ze zich niet anders voor. De emoties zijn heel oprecht. Over het algemeen zijn mensen positief ingesteld, ze proberen het beste van het leven te maken. Zo zag ik laatst een moeder met een klein meisje met een bijzonder syndroom (Moebius). Moeder en het kind hebben in twee dagen tijd zo ongeveer alle dokters van pedeatric gezien. Uiteindelijk kwamen ze bij mij voor advies over slikproblemen. Na een serieus gesprek zei moeder tegen mij: ‘Het is nu tijd voor een lunch, ga je mee?’ Even later zaten we bonen etend en vrolijk kletsend in de kantine.

Naast het werk in het ziekenhuis, ben ik ook op de internationale school aan het bijbeunen. Laatst hebben Merijn en ik gratis een nacht in een mooi hotel geslapen (inclusief maaltijden), omdat ik de dochter van de eigenaren ga behandelen. Een puber met het Syndroom van Down. Zo'n uitstapje is best een mooie bijkomstigheid!

Afgelopen zondag vond het grootste evenement van het jaar plaats in Moshi: de Kilimanjaro Marathon. Mensen vanuit de verre omtrek kwamen hierheen om in alle vroegte bij het ochtendgloren te rennen. We konden kiezen uit: hele marathon (42 km), de halve marathon (21 km) en de funrun (5 km). Merijn heeft in een prachtige tijd de halve marathon gerend (1:43). Ik heb me op het laatste nippertje ingeschreven voor de funrun, omdat ik daar een mooi t-shirt bij kreeg die ik graag wilde hebben. Rennen heb ik niet gedaan, maar fun was er volop. Samen met een tros kinderen van de internationale school werd ik afgezet bij de start van de funrun. Er was alleen in geen velden of wegen een startpunt te ontdekken, deze moest nog opgebouwd worden kwamen we achter. Na een half uur wachten, begon een hele menigte te rennen. Echter, de verkeerde kant op! Een auto is het volk achterna gesjeesd om ze terug te fluiten. Meer dan een uur te laat kon de funrun dan eindelijk van start gaan, de juiste kant op. Ik heb op mijn gemakje de tocht gewandeld en had daarbij mooie gesprekken met een non die op weg was naar de kerk en eigenlijk wilde dat ik met haar mee ging en met een oude maffe kerel.

De winnaar van de marathon is altijd een Keniaan, ook dit jaar weer. De Tanzanianen geven het zelf toe: ‘De Kenianen hebben veel meer discipline. Zij beginnen een jaar van te voren met trainen, wij beginnen pas een week van te voren eens na te denken over de marathon.’ Mijn collega die ergotherapeut is vertelde vandaag dat de Kenianen zo gedisciplineerd zijn dat ze de dag van te voren bij aankomst in Moshi de route ‘even’ willen checken. Ze rennen dan de hele marathon en komen aan het eind van de tocht erachter dat het best de moeite waard is, de volgende dag rennen ze ‘m nog een keer in de hoop een prijs te winnen, wat dus altijd lukt. Het is maar wat je leuk vindt!


4 Comments

Elise:
March 3, 2014
Hahaaa eerste!
Jullie zijn niet goed bij je hoofd joh, een marathon in die hitte..
Koekoek! ;-)
Maar het klinkt alsof je steeds verder begint in te burgeren, lekker!
Wij zijn net een paar dagen in crans montana geweest..
Ik moet nog aan je denken bij dat skipaadje waar je me omver
hebt geskied :-D

Geniet!!
Lieselot:
March 4, 2014
Heerlijk al die positiviteit.. Kunnen we in Nederland met al onze mogelijkheden en luxe nog wel wat van gebruiken!! Heel apart, zo'n wedstrijd waarbij het startpunt nog moet worden opgebouwd ;) Maar geweldig om aan mee te doen lijkt me, in die omgeving.

Veel succes en plezier weer met alles!
Nicole:
March 5, 2014
Opnieuw een mooi verhaal en verbazing over wat je allemaal meemaakt daar! Hier de carnaval net achter de rug, dus daar nog even van bijkomen ;) Was erg gezellig, al miste ik wel jouw pinguïndans, niemand kan 'm zo goed als jij! :P
Dennis Diels:
March 9, 2014
Weer een mooi verhaaltje Anke. Wat een leuke ontmoetingen beschrijf je. Superinteressant en inspirerend lijkt me! Zo krijgt de fun van de funrun natuurlijk een heel andere betekenis.. Geniet, ervaar, ontmoet en bekijk! Deze gluurbuur leest dan van achter zijn laptopje graag de verschillende verhaaltjes die je post.
Bedankt nog voor je felicitaties en groetjes aan Merijn!
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login