De wonderlijke wereld der Tanzaniaanse haardossen

May 28, 2014 - Moshi, Tanzania

De Tanzaniaanse vrouwen kunnen er wat van! Ze besteden uiterst veel aandacht aan hun kapsels. Vlechtjes, ingedraaide vlechtjes, kronkelende vlechtjes, indrukwekkende stompjes, afro-kapsels, kroonluchters van haar... de meest originele brouwsels komen voor. Er zijn overigens ook vrouwen en meisjes met hele eenvoudige kapsels: een kortgeschoren koppie, wat goed werkt om de luizen op afstand te houden. En er zijn vrouwen met stijl haar en westerse kapsels. Ook zie ik vrouwen met blond haar voorbij komen, wat er verschrikkelijk lelijk uit ziet. Soms zie ik iemand de ene week voorbij komen met een stijl westers kapsel, een week later met een wijd uitstaand afro-kapsel, wat ze dan een paar dagen vervangen door korte indrukwekkende stompjes. Verbazend vind ik het.

Het is bekend dat blanke vrijwilligers die hier een tijdje in een weeshuis de kindertjes opvrolijken, bijna allemaal na een paar weken wijde broeken dragen met olifantjes erop en naar de kapper gaan om hun haren in te laten vlechten. In ‘Afrikaanse’ stijl keren ze daarna weer terug naar Europa of de VS. Ik loop regelmatig langs de kappers waar ze dat laten doen. Ook zie ik regelmatig ergens op een straathoek onder een afdakje vrouwen druk bezig om elkaar het haar in te vlechten. De vraag die bij mij naar boven kwam was dan ook niet waar ze dit laten doen, maar hoe kan iemand de ene week nou heel kort haar hebben en de week erop heel lang haar? Een heel simpel antwoord, maar het heeft mij weken gekost om erachter te komen. Vivian, mijn collega (ergotherapeut) heeft me erbij geholpen.

Op een ochtend liep ik nietsvermoedend de ergotherapieruimte in. Ik was op zoek naar Vivian, met lang ingevlochten haar. Er zaten een paar mensen op een bank en een paar aan tafel, met de rug naar me toe. Zachtjes vroeg ik aan iemand: ‘Waar is Vivian? Ik heb haar al overal gezocht maar kan haar nergens vinden.’ Waarop een vrouw aan tafel zich omdraaide en heel hard begon te lachen. Het duurde een paar seconden voordat ik door had dat dit Vivian was, die me recht in mijn gezicht zat uit te lachen. Vivian met lang ingevlochten haar was Vivian met stijl haar en een staart geworden. Onbegrijpelijk. Tijdens de middagpauze heb ik het lef maar genomen en gevraagd hoe ze dat toch voor elkaar had gekregen. Met één of ander platmaak-elektronisch-föhnapparaat ofzo? Breed lachend haalde ze wat speldjes uit haar haar, waarna ze het van haar hoofd tilde. Niks urenlang föhnen, gewoon een pruik kopen en op je kop zetten. Onder de pruik waren hele kleine minivlechtjes te zien. Dus het lange ingevlochten haar was ook allemaal nep.

Inmiddels zie ik steeds meer pruiken rondlopen en kan ik goed onderscheid maken tussen echt haar en nep haar. Mijn conclusie is: meer dan de helft van de vrouwen draagt nep haar! Lijkt me erg warm en kriebelen in deze hitte. De Tanzaniaanse mannen daarentegen houden volgens mij van de uitspraak ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ wat betreft hun haar. Bij hen heb ik heb ik nog geen fratsen op kunnen merken.

Ik moest dit even kwijt, als tussendoortje op al mijn avonturen.


4 Comments

Dennis Diels:
May 28, 2014
Een interessant en bovendien leerzaam intermezzo Anke. Wanneer ga jij aan de pruik?

Groetjes (ook aan Merijn),
Dennis.
sabine:
May 28, 2014
Geweldig herkenbaar verhaal...ik heb het precies zo gehad in curacao. Toen ik erachter kwam hoe ze het daar deden, heeft mijn mond de halve dag dom open gehangen denk ik.;-).
Daar binden ze nephaar in een rooster van vlechten strak op het.hoofd...ook.zeer grappig om daarna op spertocht uit te gaan wat nep is en wat echt...nogmaals, ik zie mezelf het.weer doen..en jou ook...hahaha
Elise de Blondt:
May 29, 2014
Hee zeg, blond is niet lelijk!!
Marita de Blondt-is-idd-niet-lelijk:
May 29, 2014
Leuk verhaal!
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login