Vliegen met Aat

September 22, 2014 - Moshi, Tanzania

Zo vlak voor mijn vertrek naar Nederland heb ik het Tanzaniaanse luchtruim mogen verkennen met een zelfgebouwd mini-vliegtuigje, een kitfox (5H-WKF). Aat, een gepensioneerde Nederlander, die al jaren in Tanzania woont, nam me mee in een wild plan. Hij wilde graag vanuit de lucht foto’s maken van Mambo View Point, een prachtige lodge gelegen in het Usambara gebergte, op 1.5 uur vliegen hier vandaan. Hij vroeg aan mij of ik hem daarbij wilde helpen, dat voelde als een enorme eer. Het vliegtuigje is heel klein, je kunt er precies met twee personen dicht naast elkaar in, meer ruimte is er niet. Het is zo gebouwd dat de deuren open kunnen tijdens het vliegen. Natuurlijk was dit het idee: je krijgt dan immers veel betere foto’s. Aat zou om de lodge heen cirkelen, ik zou de deur open doen en mijn kop naar buiten steken om foto’s te maken van de lodge.

Allemaal leuk en aardig, maar ook wel een beetje eng. Stel dat ik niet tegen de turbulentie zou kunnen, waar dit vliegtuig toch redelijk vaak last van heeft tijdens een vlucht, en ik dan halverwege groen zou zien van de misselijkheid? Of dat ik die deur niet open zou durven doen? Kortom: tijd voor een proefvlucht over Moshi. De dag dat dit gebeurde had ik Marieke (neuroloog) vlak van te voren gesmst dat we de lucht in gingen. Aat koerste richting KCMC en daar kon ik twee kleine stipjes op het dak zien staan. Marieke en haar man Marco waren stiekem het hoogste dak van KCMC op geklommen en stonden zwaaiend naar ons te kijken. Het was een prachtige vlucht en mijn zorgen waren ongegrond.

Een paar dagen later kon het grote avontuur beginnen. Met zonnebril, pet, zonnebrand, water en een kussentje voor onder mijn kont, was ik er helemaal klaar voor. Helaas was het weer niet goed genoeg. Het belang om op safe te spelen tijdens deze (langere) vlucht ging natuurlijk voor. Twee dagen later was het nog steeds geen heel helder weer, maar goed genoeg om naar boven te kunnen. Het was een hele mooie tocht. Eerst vlogen we over de suikerrietplantage dichtbij Moshi, daarna over een stuwmeer en toen langs de Pare-mountains richting het Usambara gebergte. Aat had de koers heel nauwkeurig berekend, we hoefden niet lang te zoeken naar de juiste plek. Vanaf de grond is het een adembenemende plek. De lodge staat op 1900 meter hoogte aan de rand van het gebergte en je kijkt ongeveer 1200 meter de diepte in, alsof je in een vliegtuig zit. Vanuit het vliegtuig was dit verbazend genoeg ook het geval. De rots waar de lodge op is gebouwd is heel indrukwekkend. Ik deed de deur open en we hebben vijf rondes over de lodge gevlogen. Het vliegtuig hing helemaal schuin. Met mijn kop uit de deur heb ik naar voren en naar achteren zoveel mogelijk foto’s proberen te maken. De adrenaline gierde door mijn lijf, het was heel spectaculair en ontzettend leuk om te doen! De terugvlucht verliep heel soepel en na precies drie uur stonden we weer met beide benen op het vliegveld van Moshi, ik nog een beetje na zwalkend van geluk (of was het de turbulentie die nog in mijn benen zat?)


Pictures

Allemaal meegenomen door Jos en Nicole!
En nog meer knuffels
Kind met knuffel
Knuffels uitdelen in het ziekenhuis
 
 

3 Comments

Dennis Diels:
September 22, 2014
Hey Anke!

Wat een mooi avontuur weer. En superstoer ook dat je 'gewoon' effe buiten dat vliegtuigje foto's hebt gemaakt.
Heel leuk om af en toe je verhalen eens te lezen, zelfs als het over logopedie gaat spreekt het aan. :P

Groetjes (ook aan maestro Mook),
Dennis.
Else:
September 22, 2014
Wat gaaf Anke! mooie foto's :)
Kom je snel langs op de Brons als je terug bent?
xx else
Nicole Driessen:
September 23, 2014
Wat stoer van je dat je het gedaan hebt, ik krijg al knikkende knieën als ik het lees! ;)

Onze terugvlucht is goed gegaan. Raar om te merken hoe snel je alweer in het Nederlandse ritme komt, Tanzania lijkt alweer zo ver weg... :( Misschien helpt het dat ik nu aan de slag ga met ons fotoboek :D

Tot snel! xxx
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login