Van Zuid naar Noord...

May 6, 2011 - Lusaka, Zambia

 Onze laatste dag in Flatdogs (nationaal park) was er een om niet licht te vergeten. Rond 4 uur snachts wakker geworden en een paar olifanten bespeurd die door het kamp aan het wandelen waren... leuk om zien - spijtig dat je snachts geen fotoos kan maken! Om 6 uur opgestaan om ons boeltje te pakken, tent op te ruimen, enz... Plots kwam een wachter ons waarschuwen dat de olifanten nog steeds in het kamp waren en we op onze hoede moesten zijn. Enkele minuten later was het zover: de olifanten naderden onze tent! De wachter zei ons vlug in een boom te kruipen (via een ladder die leidde naar een boomplatform - je kan daar namelijk ook kamperen met je tentje op zo n boomplatform, ongeveer 3,5 meter boven de grond). Zo gezegd zo gedaan, maar dan wel vliegensvlug! Shit! Ons fototoestel laten liggen! Enfin, we konden in elk geval "genieten" van op de eerste rij! De olifanten bleken er 5 te zijn: papa, mama en nonkel + 1 kleine olifant en 1 baby olifantje. Heel mooi, maar misschien toch wel een beetje veel te dichtbij dan we ons gewenst hadden. Daar kwam nog bij dat we niet konden voort opruimen om klaar te geraken om naar t vliegveld te vertrekken... Enfin, t is toch de moeite om de olifanten bezig te zien takken af te kraken om blaadjes te eten van de boom waar je in zit en de struiken errond! Wij konden dus geen fotoos maken, maar een andere koppel (zo n 30 meter van ons vandaan) heeft ze vanuit hun tent bovenop hun jeep wel gefotografeerd met ons erbij; ze mailen ze ons later door. Uiteindelijk heeft de wachter met een paar rake steenworpen de olifanten toch kunnen de andere richting op sturen, zodat wij voort konden maken.

Een klein vliegtuigje (15 personen) bracht ons dan in 1 uur terug naar de zuidelijk gelegen hoofdstad, van waaruit we terug naar het Noorden zijn vertrokken. In Serenje (halfweg) geland met de bus, na een 6tal uur rijden. Vanuit Serenje hebben we sanderendaags een trip ondernomen naar Kanundilla Falls, een prachtige waterval (een van de mooiste van Zambia) van 67 meter hoogte! We genoten van zowel het bovenzicht als het benedenzicht (wel mits een serieuze afdaling en klim door de bush).

De volgende avond wilden we verder trekken met de bus, maar gezien we in Serenje niet konden reserveren vooraf, was het WACHTEN aan het busstation tot de juiste bus er aan kwam. We hebben gewacht, verdorie van 20u00 tot 02u00 snachts! Slechts 1 bus kwam voorbij die in de voor ons juiste richting reed, maar die was volledig volzet. Er werd ons gezegd dat er nog wel 1 zou komen... en wij maar wachten, tot we het rond 2u00 snachts voor bekeken hielden en we van liverlee terugkeerden naar ons hotelletje.

De volgende avond wilden we dit risico niet meer lopen en besloten we smorgens om liftend te vertrekken naar Mansa. Twee autos brachten ons tot bij de afslag vanaf de Great North Road naar Mansa. Dan toch een 7tal kilometer gewandeld (met onze rugzakken uiteraard) tot we een lift kregen helemaal tot Mansa, zo n 350 km verderop. Oef!

Nu zijn we nog steeds in Mansa en vertrekken we binnen een uurtje naar ons verste doel: het Kazembe weeshuis. Daar blijven we een paar dagen ter plaatse, zullen we ook een uitstap maken naar enkele hele mooie watervallen (waar we onze tent zullen opslaan voor 1 nacht), om dan woensdagmorgen vroeg terug te keren, mits een lange busrit, helemaal terug naar t zuiden, naar de hoofdstad Lusaka.

Onze plannen zijn om daar nog een 3tal overnachtingen te hebben in Pioneer Camp, ietwat buiten de stad gelegen, om van onze ganse trip wat te bekomen, en dan... snif snif... naar ons vaderlandje terug te keren.

De vraag werd ons gesteld: hoe zit dat daar met het eten? Wel, algemeen gezien is t gene vetten, maar we trekken ons plan. Vegetarisch eten is geen probleem, maar wel een beetje eenzijdig. Warme maaltijden hebben we nog niet zoveel gehad, afgezien van een paar warme toasts met ei. Maar vermits we allebei wel een paar kilootjes konden missen, geeft dit allemaal niet. We jeunen ons hoe dan ook. We genieten van de schitterende natuur, de vriendelijke bevolking (zeker op de meer afgelegen plaatsen, niet zozeer in de grote steden), en van elkaars compagnie!

Dit zal het voorlaatste artikeltje zijn, denken we. We laten nog wel iets weten vanuit Pioneer Camp!

Vele groetjes aan iedereen, en een dikke knuffel voor al onze kids!

Bernard en Hilde (maar hier zijn we de 2 mzungus - bleekscheten). En zelfs al hebben we al een kleurtje, toch vallen we enorm op. Hoe meer noordwaarts je trekt, hoe minder blanken je ontmoet. Hier in Mansa zijn we alleszins de enigsten...


13 Comments

Erik & frieda:
May 6, 2011
Go,jong wat maken jullie mee kijken naar olifanten , eten als olifanten sorry niet zo bedoeld.
Wij volgen met veel plezier.
by de wy ,hier is het ook redelijk goe weer ,wij zijn ook tevreden.
tot binnenkort.
ann:
May 6, 2011
super jullie verhaal, tis alsof we een spannend boek lezen,amuseer jullie verder!
Jules:
May 6, 2011
Goe bezig. Jammer dat jullie je fototoestel niet bij hadden. Maar ja, de foto's gingen toch niet scherp zijn door het gebeef van schrik. Maar ik geloof jullie wel hoor.
Filip en Nathalie:
May 6, 2011
Amaai , jammer da ge geen foto's hebt kunnen nemen (van die olifanten).
Maar ja we zullen het jullie graag horen vertellen als ge terug bent hier in het bos van de mzungus in Zonnebeke .
vele groeten en hou het veilig en gezond hé.
jullie mzungus geburen Filip Nathalie Gilleke Kimberley.
PS:geniet er maar van en let goed op !
veronique:
May 7, 2011
amaai hier geen olifanten te bespeuren alleen buren die zich afvragen wat jullie daar allemaal uitsteken om die olifanten zo nieuwshierig te krijgen gisteren jaak gezien en moet de groeten doen hopelijk komen jullie weer helemaal terug nog veel reisplezier en tot binnenkort grt veronique
Silvie:
May 8, 2011
amaai, jullie maken daar wat mee, maar toch moet het een geweldig avontuur zijn!!
Geniet er nog van!
vele groetjes, Silvie
krista:
May 9, 2011
't Is niet mogelijk! Ik kan mij voorstellen dat jullie nog nooit zo vlug in een boom zijn geklommen. Alléé dat beloofd, als we jullie niet vinden in Zonnebeke zitten jullie misschien in......
een dikke knuffel en geniet !
Krista
liesa:
May 9, 2011
mama,

ik heb je berichtje proberen te sturen om je een fantastische moederdag te wensen... maar ik kan het blijkbaar niet versturen. wrsl staat bernards gsm niet meer aan
bij deze dus een dikke knuffel voor de liefste mama van Afrika en omstreken!

liesa
x
johan & christine:
May 9, 2011
hoi,

allee, op de eerste rij voor de voorstelling hihi....man, da doet toch raar zekers ?! Blij dat jullie zich rot amuseren, echt ! Your kind of travelin'...ja, het gaat vlug é, bijna weer naar huis, mannekes ! het zal voor ons ook raar doen zenne, die party's da we gehouden hebben in en rond jullie boshuis, cool !!! Als de kat van huis is....geniet nog van jullie verblijf !!!

greetz, xjohan xchristine & xkids
Petra en Pascal:
May 10, 2011
Wij genieten vanop (veilige) afstand met jullie mee!
We zijn nog niet lang genoeg bosjesmensen om zo'n prachtige trip te beleven vrees ik. ;)

Maar misschien komt mijn motortrip naar Ierland van herberg naar herberg al iets dichterbij. Het vervoermiddel is er in elk geval al. :)
Na lang zoeken en veel testen een goeie okkasie gevonden.

Goed om weten dat jullie zo goed in bomen kunnen klimmen ... er moeten in het sprookjesbos wat dode takken weg ... :=)

En niks mee inzitten met dat te weinig vlees gegeten, spring maar binnen voor een fonduke, wij hebben nog niks anders gegeten hier op zondagen.

Vele groetjes en tot spoedig,

P&P
Bernard en Hilde:
May 10, 2011
Leuk jullie allemaal te lezen! Dat doet ons echt plezier zo... nieuws van t thuisfront...!
Fabienne en Geert:
May 11, 2011
Hallo Bernard en Hilde

Van avontuurlijk reizen gesproken!!!
Aan de hand van die foto's, en jullie prachtige beschrijving
van wat jullie beleven, probreren wij ons een beeld te vormen
hoe verschillend culturen kunnen zijn,, dat geluk in kleine dingen zit, en dat er nog veel mensen met een warm hart rondlopen op onze bol. Het zal voor jullie ongetwijfeld een onvergetelijke reis geweest zijn. Geniet er nog van, want toezens is niet meer veraf.
De beesjes stellen het goed, en slunse zal jullie met open pootjes ontvangen. vele groetjes Leona, Jacques,Fabienne en Geert
Alena Kindt:
May 18, 2011
Welkom thuis !! Een beetje raar gevoel van te weten dat jullie hier weer op 5 kilometer van ons vandaan zitten en enkele dagen geleden nog onder de waterval en tussen de olifanten en....de wilde bijen !
Liefs. Alena.
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login