’s Nachts van Noorwegen naar Zweden

June 21, 2013 - Kiruna, Sweden

Zoals beloofd aan mijn collega Els, brachten we onze boodschap tot een goed einde: we leverden een vrachtje speculoospasta af aan haar vrienden in Mortsund (bijna ’t Zuiden van de Lofoten), en werden er trouwens door Anne Karine Statle héél aangenaam ontvangen: zeer gastvrij… “feel yourself at home” was er dan ook heel makkelijk! We mochten er ook de nacht doorbrengen op ‘zolder’, zijnde de kamer op de bovenste verdieping van grootmoeder en grootvader. Zalig! Eens in een bedje slapen… dat was alweer een tijdje geleden!

Vanuit Mortsund was het een halfuurtje rijden tot Vikten (maar we combineerden dit met een ritje doorheen het zuiden van de Lofoten). Waarom Vikten? Om er volop te kunnen genieten van… DE MIDDERNACHTZON…!  We hebben het nog niet eerder vermeld, maar sinds we goed en wel in Noorwegen zijn, hebben geen duistere nachten meer gehad: gans de nacht blijft de zon schijnen, zodat je op een bepaald ogenblik geen benul meer hebt van uur of tijd.

De middernachtzon dus. Jawel! Na het ‘gevoel’ de poolcirkel te hebben overschreden, mochten we getuige zijn van een ander fenomeen: de middernachtzon! We installeerden ons in Vikten, met uitzicht op het keienstrand en de zee; niks in de weg dus! Om het kwartier een foto… die bewijst dat de zon hier inderdaad niet ondergaat (voor de ongelovige Thomassen onder jullie). Toch een eigenaardig gevoel: middernacht, en toch een stralende zon aan de horizon! Die zonnestand geeft het landschap ook een extra dimensie door zijn scherpe schaduwen… heel mooi!

Rond 01u30 zochten we ons bedje op ten huize Statle (waar het gezin al lang naar dromenland was vertrokken), om er ’s anderendaags rond 10u30-11u00 te vertrekken richting… Zweden!

Rond 20u30 staken we de grens over naar Zweden, waar we nabij Abisko National Park tevergeefs naar een slaapplaats zochten. Voor de officiële campings waren we hopeloos laattijdig en voor een nachtje wild kamperen was de bodem allesbehalve interessant: ofwel hobbelig tot en met, ofwel moerassig, ofwel gewoon niet bereikbaar met de auto. Dan maar ‘van eeuwig armoe’ nog eens 100 km doorgereden tot Kiruna, waar we nog net op tijd het (laatste) kamertje konden bemachtigen in de plaatselijke jeudherberg.

We brachten een bezoek aan het stadhuis van Kiruna, precies een fabrieksgebouw (langs de buitenkant), maar met een speciale klokkentoren (met uurwerk). De binnenkant was een stuk mooier: eigenlijk verschillende verdiepingen bureaus gebouwd in een vierkant, precies een vierkant arenatheater met een middenplein. De kerk van Kiruna was zéker een bezoekje waard: helemaal in hout opgetrokken en nogal speciaal van constructie. Blij dat we dit niet gemist hebben.

Verder leek Kiruna ons meer een industriestad en niet zozeer de moeite om er lang te blijven. Vandaar dat we dan maar meteen doorgestoken zijn tot Jokkmok, gelegen in Laponia (de bergstreek, erkend door Unesco als werelderfgoed), waar de Samische cultuur (de nomadencultuur van de Samen, of de “Lappen”, zoals wij ze meestal heten) op en top aan bod komt.


Pictures

De middernachtzon bij Vikten.
Viking boerderij in Borg (de Lofoten)
Middernachtzon bij Vikten
Het Vikingmuseum in Borg (Lofoten)
 
 
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login