van Bilbao, via Comillas tot Llanes

May 27, 2017 - Bilbao, Spain

Vandaag vanuit Hondaribbia vertrokken richting Bilbao, de hoofdstad van Baskenland. “Bilbo” (in het Baskisch) is een drukke stad, waar we bij het binnenrijden meteen een zicht krijgen op het extravagante Guggenheim-museum aan de rand van de rivier; je kan er niet naast kijken. (‘k Weet het, we zijn cultuurbarbaren, en daardoor hebben we het museum niet bezocht… dat laten we graag over aan één van onze kunstminnende kinderen J.) We genieten er van een aangename stadswandeling, nuttigen een kaasplankje bij een fris biertje en een glas wijn en steken dan door naar Comillas. Volgens Natalia een leuk stadje, maar we zijn het daar niet helemaal mee eens, het leek ons eerder een mondaine badstad waar, voorlopig buiten het seizoen althans, niet zo erg veel te beleven viel; enfin, ieder zijn meug uiteraard. Waar we haar wél in volgden was een bezoekje brengen aan de villa “El Capricho” een van de weinige werken van Antonio Gaudí buiten Barcelona. Het was de toegangsprijs van 5 euro zeker waard! We maken ons de bedenking dat er ook vroeger toch wel echt rijke lui moeten geleefd hebben die zich zoiets (geks) konden permitteren. Als je bedenkt dat die villa werd ontworpen en gebouwd voor één persoon alleen…? Den Hoek Af is dus niet alleen in Gent te vinden… bij Gaudí moet er toch ook één behoorlijk àf geweest zijn… maar het blijft uiteraard een fenomenaal kunstwerk… volledig gebouwd, rekening houdend met de stand van de zon op elk moment van de dag, enz… prachtig! Tot de balustrades toe met smeedijzeren zitbanken die uit de ‘hoeken’ van de villa naar buiten steken maar wel met zicht naar binnen… raar maar waar…

De valavond brengt ons in Llanes, een kustdorpje aan de rand van de Atlantische Oceaan. De camping is er in terrasvorm langs de steile wand aangelegd. Het is niet evident om er een plaatsje te vinden voor én onze auto én onze aanpalende tent. Maar goed, missie toch geslaagd! Ons oorspronkelijk idee om 2 nachten te blijven laten we varen omdat ook het weer niet echt denderend meer is. Hoewel we aan de rand van de oceaan gelogeerd zijn, is het er opmerkelijk windstil, waardoor we de koeienbellen van ver horen rinkelen.


Pictures

Guggenheim Museum - Bilbao
Comillas - El Capricho
Santiago de Compostela
Santiago de Compostela - kathedraal
 
 

2 Comments

Alena:
May 29, 2017
Waar is mijn vorige commentaar gebleven ? Ik wens jullie in elk geval een boeiende , opvallende en gevarieerde reis . Maar dat hoef ik eigenlijk niet te zeggen aan reizigers zoals jullie .
Luk Kindt:
May 29, 2017
Zeg gastjes ... niet lachen he met Gaudi. El Capricho doet me denken aan de mudejarstijl, die in de jaren 1300, en later, veel gebruikt werd in Spanje. De moren die gebleven waren na de reconquista mochten hun bouwkunst botvieren op kerken en andere gebouwen. En ik denk dat Gaudi daar goed naar gekeken heeft en hier in dit gebouwtje iets dergelijks heeft willen verwerken.
Ten andere: de onderbouw van die toren is toch echt middeleeuws ... en ik weet het: soms moet er "een hoek af" en een beetje rare hersenkronkels hebben om toch iets uitzonderlijks te maken. Of het mooi is? Dat hangt van je persoonlijk inzicht af .... maar ... het heeft toch iets!

Ben weer weg
Stoere Bernard en frele Hilde ... nog een prettige reis

Lukzonderbuk
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login