Maandag 29 mei 2017 – Porto

May 29, 2017 - Porto, Portugal

De wekker is ons nog steeds vreemd (zalig toch als je met vakantie bent! J) zodat we pas tegen rond 10u45 de camping verlaten richting ’t dichtstbijzijnde bushokje. Eventjes wachten en de bus pikt ons op, zigzaggend door de kleine straatjes van Vila Nova de Gaia (oei, pas op van je spiegels! – oei, die muur kwam plots wel héél dichtbij! L). Vila Nova de Gaia is de zuidkant van de Douro (ook de zuidkant van Porto dus) waar de meeste port-opslagplaatsen gevestigd zijn. De eigenlijke wijngaarden bevinden zich ten noorden langs de Douro op zo’n 100 km van Porto vandaan, zich strekkend tot aan de Spaanse grens. Van daaruit wordt de druivenoogst vertransporteerd naar Porto en daar opgeslagen in stalen of houten vaten om er te rijpen tot echte porto!

De bus brengt ons tot in Trindade, gelegen aan de noordkant van Porto. Van daaruit doorkruisen we Porto naar beneden toe (want Porto is nu eenmaal volledig gesitueerd langs een immense helling). Een pracht van een stad met heel veel smalle leuke straatjes, kleurrijke balkons, kasseien waar ‘talons’ gewoonweg niet doenbaar zijn, enz… kortom: héél gezellig!

Middagmaal (vraag me niet om welk uur – doet er ook niet toe): smakelijke groentenloempia + een groentenquiche + een halve liter wijn in een onnozel restaurantje = € 8,50. Ge wilt daarvoor toch niet sukkelen J! Doorheen Porto duiken wel, zoals in iedere grootstad, bedelaars op, naast straatmuzikanten, die allemaal om hun centje komen schooien. Oké, dat neem je er dan maar bij. Enige tijd later… het weer was terug omgeslagen en we konden opnieuw deugd hebben van een stralende zon en warme temperaturen… een terrasje gedaan met een smakelijke ‘straffe’ aguardente en een frisse witte wijn, genietend van een koppel leuke straatmuzikanten!

Tegen de vooravond zijn we weer aan de overkant van de Douro beland. De fameuze metalen brug van Eifel is toch wel héél indrukwekkend: de bovenbrug is voor de trein, de benedenbrug voor het andere verkeer bestemd. We tjoolen er een beetje van restaurant naar bistro en terug, tot we uiteindelijk landen bij Theophilu’s! Een schitterende keuze, zo bleek! De garçon was een vlotte babbelaar (zonder làstig te zijn!) en kon zich perfect uitdrukken in Engels, Frans, Portugees, enz…

Op de ‘pancarte’ langs de straat stond weliswaar “vegetarian dishes” vermeld, maar op de menukaart zelf vonden we niet zoveel terug. Aangezien overleg met de garçon perfect mogelijk was en we hem dus gemakkelijk duidelijk konden maken dat Hilde een vegetarische schotel wilde (ja, daar mochten paddenstoeltjes in zitten… en kaas? ja, dat ook!) en ik eigenlijk wel graag zeevruchten had gehad, maakte hij een keuze voor ons. En het wàs DIK in orde! Ik kreeg (volgens de kaart) een voorgerecht: een rijstschotel met zeevruchten, waar die zeevruchtjes echt niet te tellen waren: hele grote en klein mossels, venusschelpjes, stukjes inktvis, kleine gamba’s, mmmm…! Zo lekker! En Hilde kreeg een pastaschotel met kerstomaatjes, champignons, ‘groene’ versiering en een lekkere roomsaus. Daarbij nog een paar glazen heerlijke Douro witte wijn en ’t was piccobello!

Dan terug naar onze camping… nogal wat later dan voorzien, want we vonden de juiste bushalte niet, zodat we uiteindelijk van armoe (na drie kwartier bergop stappen) terug in Trindade belandden… pfff, niet leuk! Enfin, rien à faire! Intussen weten we nu wél waar we de juiste bushalte kunnen terugvinden, maar ja…


Pictures

Wij tweetjes in Porto
Veggie in Porto
De brug van Eifel in Porto
 
 
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login