Vrijdag 2 juni 2017 – van Burgos tot Jaca

June 2, 2017 - Jaca, Spain

Gezien de afstand tot Jaca niet zó er groot is, besluiten we vandaag te reizen (een beetje op aanraden toch van de Trotter) met de gps op “kortste weg (= niet snelste route) / geen snel- of tolwegen”. Dit heeft als resultaat dat je dus via onnozele weggetjes en kleine dorpjes het landschap doorkruist. Bleek een schitterend idee te zijn.

Onderweg stuiten we zo op een klein dorpje Olite. Prachtig! Mooi aantrekkelijk middeleeuws kasteel, precies geplukt uit de Disneyfilms of de Lego-collectie! Het stadje is ook heel proper onderhouden, wat het nog zo aangenaam maakt. Veel léven zit er wel niet in, want het is siëstatijd, zodat alle winkeltjes gesloten zijn en er weinig volk op straat te vinden valt. De restaurantjes en bars trekken wel wat volk (geen plaatselijke bevolking) wat op dat moment zelfs nogal lawaaierig overkomt.

Voor € 4,50 krijgen we een glas wijn, een biertje en een tapasbordje olijven geserveerd.

Verder op weg naar Jaca ontmoeten we een schaapherder die net zijn kudde naar de stal brengt. Aangezien we toch moesten wachten tot die (600) schapen de weg over waren, besloten we ons gewoon aan de kant te zetten en een kijkje (en wat foto’s) te nemen. De herder nodigde Hilde meteen uit in de stal tussen de schapen, waar we door het geblaat elkaar amper verstonden, maar waar mijn keppe wel een paar lammetjes mocht knuffelen. Ze was er meteen stekezot van!

Eventjes zweefde het beeld van een barbecue met gegrilde lamskoteletjes met look en fijne kruiden voor mijn netvlies, maar dat heb ik maar vlug weggeknippert vanwege de al te hoge aaibaarheidsfactor van de lammetjes die Hilde in haar armen knuffelde! Hoe dan ook, de herder was waarschijnlijk ook blij dat hij eens volk zag, want hij taterde van ’t vaderland weg (in ’t Spaans). Hij had de hoede over in totaal een 1000tal schapen, verdeeld in 2 kuddes van 600 schapen en 400 lammeren, waar hij elke ochtend de bergen mee introk om er tegen valavond mee terug te komen. Hij was Roemeen van geboorte maar was sinds een 10tal jaar uitgeweken naar hier. Hoe komt een mens van Roemenië aan zo’n job hier in het binnenlandse Spaanse gebergte? We vragen het ons ook af. Op zo’n momenten vind je ’t wel een beetje spijtig dat je geen of toch zeker onvoldoende Spaans kent. We konden wel vaststellen dat geluiden van ‘beuh’ en ‘knor knor’ ook bij een ook Hongaars sprekende Spaans-Roemeense herder overkomen als koe en varken, dus wie zegt dat we elkaar niet verstonden…? In elk geval: een aangename leuke ontmoeting met zo’n vriendelijke gastvrije schaapherder maak je niet mee langs de snelwegen!

Vanwege het trieste weer in Jaca doen we niet veel meer dan een eenvoudige maaltijd, filmpje kijken op de laptop en… ’t bedje in!


Pictures

De prachtige burcht in Olite
De schapenhoedster
 
 

1 Comment

Luk Kindt:
June 5, 2017
Groot gelijk ... weg van de grote wegen kom je de gezelligste dingen tegen ! En heb je ook de gieren gezien? De vale gier, de aasgier en de heel grote lammergier ... pas op voor die lammetjes! Neen, neen, de lammergier eet geen lammetjes ... tenzij ze dood zijn !
knuffels van Luk
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login