Zaterdag 3 juni 2017 – van Jaca tot Carcassonne

June 3, 2017 - Rustiques, France

Hadden we in Santiago nog niet genoeg gezien, ik weet het niet, maar vandaag hebben we een tweede bedevaartsoord op ons programma gezet! Het sombere, zeg maar regenachtige weer, nodigde toch niet uit tot mooie natuurexploraties, dus trokken we, na een ontbijt-langs-de-weg, via de tunnel van Somport de Pyreneeën door met als eerste halte Oloron-Sainte-Marie. Het regende min of meer pijpenstelen, dus beperkten we ons tot een korte wandeling… het deed me wel iets…  het stadje doorlopen waar mijn ouders heen gevlucht waren tijdens de oorlog!

 

Ik maakte me de bedenking dat mijn ouders, gezien hun devotie voor de H. Maagd Maria, misschien niet toevallig gevlucht waren naar ginder, gezien Lourdes op een steenworp afstand ligt! Dus ja, wat wil je, we moesten dus toch ook eens afzakken naar dit gerenommeerde bedevaartsoord. De verschijning van de maagd Maria aan een simpel herdersmeisje, Bernadette Soubirous (niet Skoubidou, zoals ik per vergissing zei :-)) die meer dan 100 jaar later leidt tot een gecommercialiseerd gegeven tot en mét… het blijft toch de wenkbrauwen fronsen hoor!

 

Mensen die in ganse rijen staan aan te schuiven om: hun al of niet gekocht flesje of vaatje met ‘heilig’ bronwater te vullen, of de grot aan te raken waar het beeld van Maria staat opgesteld. Massa’s mensen die een dunne, dikkere of hele dikke kaars te laten branden in één van de vele opgestelde “open haarden”. Mensen die zich laten opsplitsen (mannen dààrheen, vrouwen en kinderen dààrheen) om een bad te nemen in het ‘heilige’ water van de bron… het lijkt me allemaal zo… “onwerelds”, of is dat misschien net het exacte woord hiervoor?

 

Wij twee moeten er toch niet echt als bedevaarders hebben uitgezien, want de vraag van de opzichtster “Vous venez pour la baignade ou pour le camping?” blijft me nog door de oren suizen…

 

En dan zwijg ik nog over de talloze winkeltjes die een assortiment presenteren van Mariabeeldjes, over Heilig-Hart-Jezussen en paternosters tot plastiekenvaatjes om het ‘heilige’ water in mee naar huis te nemen. Wat doet die leuke kabouter dan in één van die etalages? De voorbijganger erop wijzen dat er toch wat ‘fantasie’ gepaard gaat met dit hele gebeuren?

 

Na Lourdes gaat het rechtstreeks via de snelweg richting Carcassonne! We kijken al uit naar ons bezoek aan deze middeleeuwse site!


Pictures

Onderweg naar Oloron-Sainte-Marie
De WC-madam in Lourdes
Een postkaartje uit Lourdes!
Zet een kaars voor je raam vannacht...
 
 
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login