Jungle avontuur - deel 1

March 23, 2018 - Zonnebeke, Belgium

Oef! We zijn terug in ons guesthouse na 2 dagen trektocht door de jungle! Eén iets moeten we er alvast uit concluderen: om het met een ‘Lethal Weapon’ citaat te zeggen… “We're too old for this shit!”. Gelukkig hadden we een gids voor ons alleen geboekt, zodat we het allemaal konden afwerken op ons eigen trage tempo.
Een mooie trektocht door de jungle, zeker en vast. Af en toe eens vlak, maar voornamelijk ups en downs, en soms echt via hele smalle paadjes langs de bergrand. “Brrrr…”niet te veel nadenken, gewoon doorstappen. Min  keppe is er één keer in geslaagd om uit te glijden en met haar benen boven de afgrond te blijven hangen, maar het is gelukkig bij die ene keer gebleven .
Onze gids Chai was super. Een jonge gast van 26, die geboren werd in een van de vele kleine ‘villages' en die de jungle dan ook op zijn duimpje kende. Het was even wennen aan zijn Laotiaans Engels (= laatste medeklinkers niet uitgesproken- bvb een “ool haw" dat is een “old house"), maar op den duur lukte dat ook aardig. Het was ook een echte babbelaar en plezant gezelschap. We hebben heel wat opgestoken over een leven dat we enkel kenden van documentaires op tv.
Een paar voorbeelden? Oké.
• Je hebt heel wat soorten bamboe in de jungle die voor diverse doeleinden gebruikt worden, zoals voor het maken van chopsticks (eetstokjes), bekers, tafeltjes, stoelen, allerlei ander meubilair en… voor het maken van vuur… en huizen. De jonge scheuten (er groeien er toch genoeg) worden geoogst als groente.
• Heel wat bomen of struiken of bloemen hebben een geneeskundige kracht. Chai heeft me bvb ingewreven, nadat ik me gekwetst had aan een doorn of zo, met een vocht uit een soort takje, tegen het bloeden.
• Gewassen in de jungle kunnen, mits op de juiste wijze gekapt, gebruikt worden als groente, of gewoon om water uit te drinken… en dan bedoel ik niet een recipiënt om uit te drinken, maar werkelijk het water dat uit de gekapte tak vloeit opdrinken. Daar hebben we zelfs een filmpje van! En dat water smaakte ook echt lekker.
• De bloem van een bananenboom is perfect eetbaar, uiteraard mits op de juiste wijze klaargemaakt. Ze lijkt een beetje op een biet, want die zgn. bloem is helemaal vol binnenin.
• Sommige bloempjes en vruchten zijn eetbaar; sommige smaken gewoon, andere bitter, nog andere wat zuur… hebben we allemaal geproefd.
Kortom, die mensen weten dus perfect waartoe wat allemaal te gebruiken “to survive in the jungle".
Aangezien mijn rechtervoet me nogal wat parten speelde hebben we ons laten ophalen door de minibus van Green Discovery in plaats van nog eens te voet tot in Luang Namtha te meten wandelen.
Behoorlijk lastig (voor ons beiden, niet alleen voor mij) dus, maar al met al een onvergetelijke belevenis die ons nog lang zal bijblijven.

2 Comments

Erik:
March 24, 2018
fantastisch dat jullie dat nog doen, mooi om te volgen, hou het veilig
Paul Kindt:
March 24, 2018
Met mijn hoogtevrees krijg ik pPal de bibber van het lezen van jullie tekst, niettemin moet het een unieke ervaring geweest zijn en de vegetarische Hilde voelde zich natuurlijk helemaal thuis tussen het weelderige groen. Doe het nu maar rustiger aan. Agnes en ook een beetje Paul
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login