Ban Phanom - weversdorpje nabij Luang Prabang

March 27, 2018 - Luang Prabang, Laos

Dinsdag 27 maart

Half wakker, half slapend, toch op stap om de bedeltocht van de (oranje geklede) monniken te zien. Mensen zitten al rond 5u00 klaar langs de rand van de stoep om de monniken die in lange rijen voorbij komen hun giften aan te bieden. Langs de stoep aan de overkant vormt zich een rij toeristen met camera’s in aanslag. Beetje bizar; lijkt wel aapjes kijken. De monniken hebben in principe niets en moeten alles krijgen… de mensen die offreren kopen hiermee van de goden hun positieve hiernamaals af.

Nadien toch weer voor een paar uur het bedje in. Na ons ontbijt opnieuw op stap. We plannen een tochtje door de buitenwijk van Luang Prabang, richting Ban Phanom, een weversdorpje dat volgens onze gids bekend staat voor zijn mooie stoffen, gelijkwaardig aan kwaliteit als in Luang Prabang zelf, maar goedkoper naar het schijnt… .

We bezoeken onderweg de mooie Stoepa Celi, een plaats die echt rust uitstraalt. Behalve een paar honden en één jonge kerel zijn we de enigen die er rondwandelen. We krijgen er een mooi panoramisch zicht over de stad geserveerd. Maar vooral de rust die het vrij grote domein uitstraalt is indrukwekkend.

200 meter verder begint het dorpje. We wijken af van de grote weg die er doorheen loopt en wandelen door de kleine straatjes van het dorp. “Sambai dee!"roepen de mensen ons vriendelijk toe, met een big smile op hun gezicht. Ze zijn duidelijk blij (of vereerd?) dat we hun dorpje bezoeken; we zijn er trouwens ook de enigen… We zien er ook een zilversmid aan het werk en vrouwen die aan het weven zijn.

Raar… een shop met stoffen lijkt er precies niet te zíjn… aha, tóch, “handicraft center”! We komen een ruime hal binnen waar langs alle kanten zowel stoffen als vrouwen gedrapeerd liggen


2 Comments

Luk Kindt:
March 27, 2018
Stoepa Celi ... Hilde en Bernarkie, blijf daar maar een tijdeke en laat de rust in je binnen vloeien ... ik zie het al voor mij ... rustig in een hoekje met een boekje ... de geuren opsnuiven ...
Wat zul je veel te vertellen hebben ...
ria:
March 27, 2018
Hey,

het belooft bij jullie terugkeer
zoveel verhalen, ondertussen volgen we op die manier jullie belevenissen... geniet er maar van...
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login