Cope Visitor Center en bye bye Laos

April 4, 2018 - Vientiane, Laos

Woensdag 4 april

Na ons ontbijt op stap naar het centrum van Vientiane waar we eergisteren een interessant en proper massagesalon gezien hadden. Een uurtje Lao massage kan een mens toch deugd doen! Zo’n klein Laotiaans meisje dat over je heen en weer kruipt en je spieren onder handen neemt met een kracht die je niet verwacht van zo’n fijn ding… hmmm! Ook mijn keppe heeft ervan genoten. Ikzelf nam een “herbal massage” die gepaard ging met welriekende warmtekussentjes die op mijn lichaam gedrukt werden, naast het trekken, duwen, kloppen, kneden… Hilde kreeg een “businessman special massage" waar geen warmte aan te pas kwam, maar waarbij haar pijnpuntjes hier en daar toch gevonden en behandeld werden. Nog even bekomen bij een potje thee… en dan weer op pad.

De tuktuk bracht ons bij het Cope Visitor Centre met bijhorende “exhibition”. Deze ngo houdt zich bezig met het maken van aangepaste protheses voor (o.a. en voornamelijk eigenlijk) mensen. die het slachtoffer zijn geworden van een ontplofte clusterbom. De laatste jaren zijn er serieuze inspanningen geleverd door de regering (met hulp van buitenaf) om die verdwaalde onontplofte clusterbommen die nog steeds over Laos verspreid liggen op te sporen en te vernietigen. Maar spijtig genoeg gebeuren er nog steeds ongevallen door, niet in het minst door de plaatselijke bevolking die ze, met goedkope metaaldetectoren uit Vietnam, zelf gaat opzoeken om als oud ijzer te verkopen! Het spreekt voor zich dat zulks uiterst gevaarlijk werk is en dat er dan ook af en toe ongelukken mee gebeuren. Als je weet dat 1 clusterbom zo'n 680 bommies bevat (bommetje van een 7tal cm doorsnee), die elk op zich een bereik hebben van 30 meter, dan besef je welk een vernietigende kracht er in schuil gaat… en als je dan weet dat er duizenden clusterbommen op Laos werden gedropt…

Enfin, die ngo doet dus heel goed werk en heeft er sinds zijn oprichting in 1996 dan ook enorm veel mensen mee geholpen: “helping people move on" is hun doel. Wij hebben er een donatie gedaan, als je ’t zo wil noemen, van 70000 kip, waarvoor ik een t-shirt in ruil kreeg. Toch liever op die wijze de plaatselijke bevolking een opkikkertje geven, dan door de aankoop van een Beerlao t-shirt op de avondmarkt voor 15000 kip!

Wil je er wat meer over lezen, surf dan eens naar www.copelaos.org.

Via de Khua Din Market zijn we dan teruggekeerd naar het  centrum, een tagliatelle gaan eten, en nu zitten we even te chillen in ons hotel vooraleer straks te vertrekken naar de luchthaven.

Om 19u30 plaatselijke tijd vertrekt ons vliegtuig naar Bangkok en uiteindelijk zijn we dan donderdagmorgen rond 7u30 in Brussel… als alles naar wens verloopt.

 

Eens goed en wel terug thuis beloof ik de blog wat bij of af te werken en zeker aan te vullen met fotomateriaal. Praktisch gezien, vanwege de soms triestige wifi, was het hier heel moeilijk. Ik heb dit voorlopig een beetje goedgemaakt via WhatsApp en Facebook, maar ja, dat is toch niet hetzelfde. Misschien moet ik eens op zoek naar een ander blogsysteem…? Als iemand me goeie tips kan bezorgen…?

En wie deze zomer bij ons op bezoek komt, zal wel de fotoalbums onder zijn/haar neus geschoven worden


3 Comments

Dorine Liefooghe:
April 4, 2018
Veilige thuiskomst.
ria:
April 4, 2018
Hey,

wat zal het een thuiskomst zijn met een grote bagage aan verhalen en herinneringen.
geniet nog van de laatste uurtjes en kom wel thuis.
Bernard & Hilde:
April 4, 2018
't Is nu bijna middernacht en we zitten in de luchthaven van Bangkok... Binnen een halfuurtje vertrekken we hier voor een vlucht van een dikke 12 uren. Hopelijk kunnen we wat slapen onderweg...
Daarna nog een autoritje richting Zonnebeke en dat Is t...
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login