Verhuizen

November 7, 2009 - Khao Lak, Thailand

Na 3 weken Phuket en 1 week Khao Lak heb ik jullie nog helemaal niet op de hoogte gebracht van mijn indrukken van het land, de mensen en de gehele Thaise cultuur. Ik moet zeggen dat ik daar nu ook pas echt bij stil kan staan, omdat mijn eerste weken zo chaotisch waren dat ik met heel andere dingen bezig was. Maar sinds ik vorige week naar Khao Lak verhuisd ben voel ik me rustiger, gelukkiger en geniet ik iedere dag! 

Bij aankomst op Phuket is de chaos het eerste wat opvalt. Ik woonde daar aan een drukke rotonde in het centrum van Chalong, dus het is er altijd druk en lawaaierig. Vooral 's avonds stond het vol met verkeer, maar ook de cafeetjes deden hun lichten aan en de eetstalletjes leken zich te vermenigvuldigen. Er stond dan ook overal politie die zo wanhopig op hun fluitjes aan het blazen waren dat het af en toe deed denken aan de laatste scene van Titanic.. Kortom: altijd druk, overal mensen, altijd iets te belven. 
Later leerde ik ook de minder bekende plekjes van Phuket kennen, en dan zie je eigenlijk pas hoe mooi Thailand is. Vooral de natuur is echt overweldigend en overal terug te vinden.
Phuket (Chalong) kan je zien als een stad en Khao Lak als een dorp. Khao Lak kent eigenlijk maar 1 lange straat en dat was het. Het is er veel rustiger en er is veel meer natuur, maar toch is het zeker ook heel gezellig! Ik denk dat ik hier dan ook meer op mijn plaats ben dan in Phuket!

De thais zijn allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. Als ik voor de zoveelste keer weer eens met mijn scootertje aan de kant van de weg op de kaart stond te kijken, kwamen de Thais bijna aangerend om me te helpen. Ze zullen ook nooit zomaar zeggen dat ze je niet kunnen helpen; dan zouden ze iemand anders om hulp vragen of je desnoods de verkeerde kant opsturen om je in ieder geval een antwoord te geven (vind je het gek dat ik zo vaak verdwaal)!

Phuket en Khao Lak zijn plaatsen waar de mensen leven van het toerisme en daar moet je wel een beetje mee om leren gaan. Ze zijn namelijk heel aardig, maar vaak ook met de reden dat ze weten dat je geld hebt, en ze je dus iets willen verkopen. In Khao Lak zie je dit het meest, omdat dit een plaats is waar iedereen alleen in het hoogseizoen naartoe trekt, en waar in de winter niemand meer woont, omdat er dan geen werk is. Alles is hier dan ook veel duurder, zodat de Thais optimaal kunnen verdienen. Phuket is iets groter, waardoor je die uitwerkingen minder merkt. 
Verder zijn de Thais echte levensgenieters. De meesten verdienen heel minimaal (gemiddeld 120 euro per maand) en wonen met hele famillies in een huis, maar dat is heel normaal. Alles draait hier om Kin Khaaw, Sa Noek en Khwaam, oftewel: eten, plezier en schoonheid. De meesten van jullie weten wel dat Thailand bekend staat om het lekkere eten, en dat is ook echt zo! Naast eten weten de Thais ook allemaal heel goed hoe je een feestje moet bouwen. Thailand kent dan ook vele nationale feestdagen en haalt daarbij alles uit de kast! Tot slot staan zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid hoog in het vaandel bij de Thais. Overal zie je beauty salons, nagelstudios en spa's, waar veel tijd wordt doorgebracht. Wie van binnen mooi is, is ook van buiten mooi. En dat zullen de ladyboys van Thailand ook wel denken, want daar wordt totaal niet raar naar omgekeken. Ik vind het nog steeds bizar; mannen met vrouwenkapsels, sokken in hun BH of gewoon op hoge hakken! Alsof ze nog steeds niet helemaal weten of ze nu een man of een vrouw willen zijn! Ik denk dan: doe het goed of doe het niet! Maarja.. wie ben ik? :P


Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover: ik ging naar Khao Lak. Ik had 's ochtends om 9 uur met Michaela bij Sea Bees afgesproken om vanuit daar samen naar Khao Lak te rijden. Michaela is relationship manager binnen SB en had daar zelf dus ook nog het een en ander te regelen. Voor ons vertrek was het zoals gewoonlijk weer chaos op kantoor en toen we eindelijk bij de auto stonden zei Michael dat Holger (de baas) nu opeens weer niet zo zeker was of ik wel in Khao Lak kon blijven! Net nu ik het gevoel had eindelijk alles een beetje op de rails te hebben kwam ze hier weer mee aan! Maar omdat het geen zin had om met haar in discussie te gaan (don't shoot the messenger), heb ik het maar naast me neer gelegd en besloten de dingen te laten gebeuren zoals ze komen. En met die instelling zijn we vertrokken. 
2 uur later waren we in Khao Lak aangekomen, waar Michaela me eerst de shop heeft laten zien waar ik in ieder geval de komende 2 weken zou komen te werken, en daarna zijn we naar het SB hoofdkantoor van Khao Lak gegaan zodat ik me aan mijn nieuwe collega's voor kon stellen. Mijn spullen kon ik in het naastgelegen Palm Garden Resort kwijt, waar ik kon blijven tot ik een eigen woning had gevonden. Daarna ben ik snel op weg gegaan om een scooter te huren en vervolgens naar het werk te gaan. Mijn dagen zijn hier van 10.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.00, maar tot nu toe heel rustig en dus weinig te doen.

's Avonds was het Loi Kratong: een nationale feestdag, waar de Thais de watergoden eren. Op kantoor waren Markus en Florian nog heel druk, waardoor ik uiteindelijk maar alleen ben gegaan om mijn tijd in Khaol Lak toch zo goed mogelijk te beginnen. En toen ik na aankomst met een biertje in mijn handen allens in me op stond te nemen werd ik meteen aangesproken door 2 Thaise mannen waar ik de rest van de avond mee op ben getrokken. Zij konden me ook wat meer over het feest en de bijbehorende rituelen vertellen. Ze maken bijvoorbeeld bootjes van bananenbladeren, bloemen en kaarsjes, waar ze zelf een paar muntjes bij doen. Deze leggen ze tijdens het keren van het tij in het water zodat ze naar de zee worden gedreven. Hiermee worden alle negatieve en vervelende dingen meegenomen en wordt geluk terug gestuurd. Ook laten ze van die hele grote hete luchtballonnen opstijgen. Hiermee sturen ze geluk naar de overledenen in de hemel. Met het Thais nieuwjaar laten ze hiervan 5.000 ballonnen tegelijk opstijgen, die
staan voor het aantal overledenen tijdens de tsunami in 2004. Het was echt een leuke en gezellige avond!

De avond erna hadden we staff meeting in het Palm Garden Resort. Echt een perfecte timing, want zo kon ik mooi zien wie mijn collega's waren en ze een beetje leren kennen. Na de meeting ben ik dan ook met een van hen (Eric, de Belg!) blijven hangen en hebben we samen nog wat biertjes gedronken en zijn we zelfs om 1 uur 's nachts het zwembad nog in gesprongen! Het is een aardige jongen, maar heel moeilijk om hoogte van te krijgen, vooral omdat ie van die verhalen verteld die zo raar zijn dat ik me afvraag of hij nou echt zo raar is of dat hij mij gewoon in de zeik neemt. Voorbeeld: toen we aan het zwemmen waren zag ik een tattoo op zijn rug. Ik vroeg wat het was en of het een speciale betekenis had. Toen zei hij dat het een konijn was (echt, het leek meer op een dolfijn!) die hij heeft laten zetten omdat hij vroeger een probleem met zijn ogen had en op een worteltjesdieet moest! Om zichzelf hierbij te motiveren heeft hij een konijn op zijn rug laten zetten.. En hij was heel serieus! Nou, ik weet het niet hoor.. rare Belgen!

Woensdag heb ik Markus (eindverantwoordelijke SB Khao Lak) gevraagd samen wat te gaan eten en te bespreken hoe alles nou verder zou gaan. Hij is echt heel anders dan Holger: hij luistert naar je en neemt daar ook de tijd voor. Het is niet allemaal alleen maar zakelijk maar er kan ook samen gelachen worden. Ik vond het in ieder geval wel fijn om ook een keer met zo iemand te praten en te weten dat hij zich ook voor mij gaat inzetten en nog eens met Holger zal praten, dat het voor mij wel fijn zou zijn om een beetje zekerheid te hebben. Sindsdien is alles op de goede weg: ik heb zekerheid gekregen dat ik in ieder geval tot het einde van het seizoen bij SB kan werken, dat ik vanaf nu gewoon netjes per maand betaald krijg, hij is bezig met een werkvergunning en.. ik blijf in Khao Lak!!! En toen dat eenmaal zeker was ben ik meteen gaan kijken naar een woning, want dat worden er met de dag minder. Gelukkig was mijn zoektocht geslaagd en heb ik een heel mooi huisje gevonden. Ik was meteen verliefd: het ligt heel rustig aan de rand van het oerwoud, is net een paar maanden geleden afgebouwd en is heel mooi ingericht. Als het lukt ga ik vanmiddag al verhuizen en dan zal ik zo snel mogelijk foto's online zetten, want het is echt een droomhuisje!

I'M HAPPY :D 


Pictures

Loi Kratong Khao Lak
heel veel bootjes
DE ballon
Loslaten..
 
 

11 Comments

vicky:
November 7, 2009
whoehoe marit! jeetje wat heb jij de afgelopen week veel meegemaakt, vooral je laatste woorden zijn goed om te horen:D
Fijn weekend?? hehe kus!
Robert-Jan:
November 7, 2009
Hé, goed om te horen dat je eindelijk een vaste stek hebt gevonden en ik ben zeer benieuwd naar de foto's! je stukje is ook een stuk positiever, vooral het einde! Geniet van het lekkere weer, want hier begint het alweer koud te worden.
Henk en Wilma de Looze:
November 8, 2009
Hoi Marit hoe gaat het nu met je, al iets gevonden van je wilt gaan doen, of is dat nog niet het geval? Het land is in ieder geval erg mooi en de temp is wat hoger dan hier bij ons. Je vader en ik gaan, zoals je waarschijnlijk al zult weten, de politiek in en wie weet zitten we volgend jaar wel in de gemeenteraad.
Voor de rest gaat hier alles z'n gangetje.
De groeten van Wilma en mij.
Schrijf je nog eens?
Henk
Melina:
November 9, 2009
Misschien kan ik je nog verblijden met een foto van meneer de taxichauffeur hahaha gekkie ;) ga nu even op m'n gemakje jouw stukje lezen. Tot zo! X
Melina:
November 9, 2009
Ooh wat fijn om te lezen dat je je plekje hebt gevonden! :D En super dat je gewoon in je eentje bent gegaan! De avond zoals je 'm nu hebt gehad had je anders nooit meegemaakt!!
Maar misschien moet je toch maar een beetje uit de buurt blijven van die belg...al is het wel een onwijs grappig verhaal, maar voor je het weet heb jij een landkaart van Thailand op je rug omdat je elke keer verdwaald op je scootertje ;)

Dikke kus!
Bianca:
November 11, 2009
Hee lieve Marit!

ben blij om te lezen dat het zoveel beter gaat, en dat je nu een baantje hebt.
wat fijn dat je een eigen stekje hebt nu, lijkt met echt stoer om zo aan het oerwoud te wonen ;)
ben benieud naar je foto's
geniet er van!

xxx bianca
Minke:
November 13, 2009
Hahahahaha een konijn op zn rug! Ja ja en mijn vlinder op mn enkel is eigenlijk een olifant :)

Goed om te horen dat je daar je draai een beetje hebt gevonden wijffie.

Geniet ervan! En zal een biertje op je drinken dit LUPA weekend.

kussie
Kim B:
November 13, 2009
Jeetje Marit, klinkt goed dat je na de hectiek ook even tot rust kunt komen en je eigen stekje hebt gevonden!
Haha, ik hoop eigenlijk dat hij je in de zeik heeft genomen met z'n tattoo want wie heeft er nou een konijn op z'n rug?! Ik hoop trouwens dat hij dit niet leest...
Meid geniet ervan en we proosten ook voor en met jou dit weekend hoor!
X
Kim
Monique:
November 13, 2009
Maan!!
Dacht ik dat ik me EINDELIJK had ingeschreven voor die mail van jouw...krijg ik blijkbaar nog steeds geen berichtjes! Dus ik heb net nog maar een keer ingeschreven..
Anyway, ik ben me een tikkeltje aan het vervelen op stage (ben vandaag alleen op de afdeling) dus ik dacht; ga die berichtjes maar eens bij lezen. En het klinkt echt goed! Na een chaotische start heb je nu dus eindelijk wat zekerheid, heerlijk! Dus nu ook flink gaan genieten! En ojojojoww dat raam en die tattoo van die Belgische kerel...wat een grap! Ben benieuwd naar de foto's van je huisje...Maak ons hier in Nederland maar jaloers.
Geniet ervan en nog heel veel plezier!!
Liefs, xx Mo
Kaatos:
November 13, 2009
Hej Maantje! Wat fijn om te horen dat je het naar je zin hebt! Ik ben ook in Khao Lak geweest!! Geweldige restaurantjes op het strand, mjammie. Wij zijn toen vanuit daar naar Surin Islands geweest en als je tijd hebt, moet je daar zeker heen! NIet heel bekend onder de toeristen en ontzettend mooi en bijzonder. Een eiland waar je eigenlijk alleen maar kan eten, snorkelen&zwemmen, zonnen, slapen en weer eten. Heerlijk dus ;) Voor meer informatie kan je me mailen!!
Die Belg is zeker weten wel bullshit aan het uitkramen, haha. Het wordt tijd dat jij hem ook in de zeik gaat nemen ;) Succes!
Veel plezier!!
Kus
Jessica:
November 17, 2009
Hoi Marit,
Ik ben per toeval op jouw site gekomen en wow wat een goed verhaal. Ik ben zelf aan het orienteren om voor langere tijd naar Thailand te gaan. Te beginnen in Phuket want daar wonen vrienden. Wil daar dan wel graag gaan werken en ben benieuwd of jij nog tips hebt? Alvast bedankt.

Groetjes Jessica
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login