Van Hollywood tot Utah

November 22, 2010 - Sandy, Utah, United States

Gister is de eerste sneeuwbui van de winter die dit jaar gelukkig laat kwam gevallen. En als welkomst kado bracht hij een mooie 40 cm sneeuw mee. Wat een sneeuwbui was waar heel Nederland van op de kop zou staan, treinen niet meer zouden rijden en auto's urenlang vast door zouden staan, was hier simpelweg het eerste buitje van de winter.. Ik ben daarom ook heel gelukkig dat ik nu bij mensen ben die me heel goed voorbereiden op de winter. Zij jagen hier regelmatig, en weten dus van kou. Ik heb al een hele rits aan spullen gekocht, waaronder waterdichte laarzen die mijn voeten warm houden tot -32 graden celsius. Ik ben wel voor de meest stylische gegaan, zodat ik ze hopelijk in Nederland ook nog eens kan dragen. Iedereen hier weet immers hoe veel belangrijker praktisch is dan mooi, en daar lijdt de mode wel enigszins onder. Maar mijne zijn mooi paars, en ik draag ze in Nederland graag weer. (Hoewel ik er dan waarschijnlijk een zomerjurk erboven draag, want ze zijn daar waarschijnlijk veels te warm..)

Ik ben nu dus al 5 dagen in Salt Lake City, Utah. Daarvoor was ik 3 dagen in Saint George, ook in Utah, maar dan zuidelijk. Veel Nederlanders zijn niet bekend met ze, maar dit is echt de thuis-staat van de mormonen. (Voor de jongeren onder jullie: Misschien ken je ze van South Park) De mormonen geloven voornamelijk in Jezus, maar dan dat (natuurlijk) alle andere geloven het verkeerd begrepen hebben, en dat Joseph Smith in 1880 het pas echt begreep. Er is ook een boek van mormonen, met aanvullende verhalenop de bijbel, maar dan spelen deze zich af in Amerika. Want kennelijk kwam Jezus na zijn dood ookhier nog even langs. 

Ik kende dit geloof al, en het fascineerde me al lang. Dus vol enthousiastme ben ik naar het visitorcentre geweest van de grote witte tempel in Saint George. Je mag de tempel zelf niet in, tenzij je mormoon bent, en zelfs dan moeten er eerst een aantal vragen worden gesteld voordat je naar binnen mag. Maar ze hadden dan wel weer plaatjes van de binnenkant. In het visitorcenter ben ik heel vriendelijk onthaald door een tweetal jonge meiden. Die me ontzettend veel vertelden, van over de bouw van de tempel, tot de tradities van de mormonen, tot wat zij zelf nou vonden van de publieke mening over de mormonen. (Vroeger was het normaal binnen die kerk voor mannen om meerdere huwelijken te hebben. En hoewel dat allang afgeschaft is zien velen het geloof nog steeds als een broedplaats, omdat er gehamerd wordt op jong trouwen en zoveel mogelijk kinderen krijgen. Bovendien staat iedere mormoon ook nog eens 10% van zijn inkomen af aan de kerk.) Hoewel de sfeer, de mensen daar en het onthaal daar zo vriendelijk waren dat ik wel kon begrijpen dat je mormoon zou worden, viel me ook op dat de wereldkennis toch vrij beperkt was. Er werd me gevraagd of ik wel eens in een kathedraal was geweest in Europa. En ik, als kind langs alle bekende en onbekende kathedralen gesleept, zei dat je daar als Europeaan nogal moeilijk omheen kan, zoveel als we er hebben. Toen pas bleek dat ze uitsluited mormoon kathedralen bedoelde, waar er ongeveer 10 van zijn.

Voor Utah was ik eerst nog een kleine week in Los Angeles. Waar ik heb geprobeerd Hollywood mee te maken zonder 80 dollar uit te geven aan het Universal Studios pretpark. Nu ik toch in de buurt was, 2010_11_11_IMG_999met auto en niks te doen, zag ik mijn kans schoon om naar twee sets te rijden van tv series die ik heb gezien. Ik ben naar de school geweest waar Buffy the Vampire Slayer is opgenomen (en trouwens ook 'She's all that', 'Not another teen movie' en ' 90210 Beverly Hills'). En heb daar op hetzelfde pleintje gestaan als in de serie inderdaad te zien is. Er was niemand te bekennen (de dag na veteranendag, dus iedereen had vrij) wat een licht luguber gevoel gaf. 

2010_11_11_IMG_999_16Daarna ben ik gereden naar het oude ziekenhuis waar de bekende serie 'Scrubs' helemaal is opgenomen. Het was erg maf om precies bij hetzelfde hekje bij de ingang te staan en rond te lopen over het terrein. Maar het gaafst was nog wel dat ze een reclame aan het opnemen waren, en ik naar binnen kon sneaken. Daar probeerde ik voornamelijk m'n enthousiastme zo goed mogelijk binnen te houden, en te doen alsof ik er iets te zoeken had. Maar ik had dus wel de kans om het hele gebouw door te lopen, en ik heb dus alles gezien, de kantine, de 'nurses station', de hallen, de liften en zelfs het dak.

Mijn laatste Hollywood-avontuur was dat ik naar de opnames van een dr. Phill show ben geweest. (Ik raad overigens iedereen die niets te doen heeft in LA aan om te proberen de opnames van een show mee te maken. Altijd gratis, maar wel wat gedoe.) Dit was een hele vreemde ervaring, om van achter de schermen naar het decor geleid te worden. Vervolgens dan ook zelf, naar je gevoel, 'in' je tv te lopen, en natuurlijk ook dr. Phill zelf te zien. Hij was nogal opgepoedert en molliger dan op tv. Bovendien keek ie de hele tijd naar de teleprompter als de gast aan het praten was, wat hem veel minder aandachtig maakte dan hoe je hem op tv ziet. Door het 'VIP'kaartje dat een vrouw van de 2010_11_10_IMG_999_3vorige show me in de hand duwde kreeg ik een heel goede plaats, op de tweede rij, helemaal rechts. Ik zat in de kerstmis special, met het onderwerp 'Holiday-weight'. Je hoorde de hele zaal zuchten (aaw neeeee...) toen dat bekend werd. Maar ik heb wel een gratis boek! En het komt waarschijnlijk pas van de zomer op de Nederlandse tv (mocht je dus regelmatig dr. Phill kijken: ik had een paars shirt aan :)).

Dat is dus ongeveer wat ik de laatste twee weken gedaan heb. Aanstaande donderdag is Thanksgiving. En aangezien er een negatief advies is om verder te rijden vanwege de sneeuw, zit ik sowieso tot dan in Salt Lake. Maar gelukkig heb ik het hier erg naar mijn zin.

 


Pictures

2010_11_10_IMG_999_3
2010_11_11_IMG_999
2010_11_11_IMG_999_9
2010_11_11_IMG_999_16
 
 

6 Comments

Frans:
November 22, 2010
Hey gesneeuwlaarsde Nienke,
Nu al ingesneeuwd? Met 40 cm al een negatief reisadvies? Hoe moet je dan verder? Verkopen ze ook voorzetsneeuwschuivers? Nog even en je kan je hier in Diemen aan de gemeente verhuren als sneeuwadviseur.

De Mormoonse meiden wilden je blijkbaar niet bekeren. En Mormoonse kathedralen in Europa? Google geeft er zo gauw geen een! Hadden we ze weten te vinden, we hadden jou daar ook beslist langs gesleept.

Wonderlijk voor jou om op de plek van jow 'dierbare' series te zijn geweest. Alleen, vind je het geen 'overspel' dat er ook andere series zijn opgenomen?

Wil je ook nog een foto plaatsen met laarzen, truien en andere winterkleding? Ik ben zo benieuwd.

Warme knuffels, ook voor straks in de blizzards, brr.
Nienke:
November 23, 2010
Whaha, wat leuk dat je over die voorzetsneeuwschuivers begint. Want die zie je hier inderdaad regelmatig!! :p Echt een maf gezicht trouwens.. En t advies gaat voornamelijk ook over Wyoming, waar ik helemaal doorheen moet. En hier thanksgivin vieren is sowieso leuker, denk ik.

Er is een mormoonse kerk in Den Haag, blijkbaar.. En ik heb ons adres opgegeven, dus als het goed is komen er een paar Nederlandse Mormoon missionarissen langs bij jullie om nog een paar boeken af te geven. Dus daar heb je het laatste nog niet van gehoord denk ik, hahaha

Foto's van sneeuw komen, alleen heb ik hier alleen internet via hun computer, en niet via mijn eigen..
Nienke:
November 23, 2010
(die voorzetsneeuwschuivers voor op de auto dan he? op van die pick-up trucks)
Lilian:
November 24, 2010
Hi nien,

Ik heb even wat leeswerk van je vorige blogs ingehaald en wat heb je al veel leuke dingen meegemaakt! En wat ontzettend leuk dat je sneeuw hebt, er werd gezegd dat het donderdag hier in Nederland ook zou gaan sneeuwen maar dat lijkt me erg sterk. En als het gaat sneeuwen dan zou het niet in de buurt komen van wat er bij jou ligt. Die foto’s van de set van scrubs zijn grappig om te zien want ik herken veel dingen van de serie. Ik wacht geduldig af op foto’s van de sneeuw en van jou in je sneeuwoutfit :P

Xx Lilian
Oma Henny + Opa Bas:
November 24, 2010
Hoy Nienke, Ja hoor, het is Woensdag en het hagelde in Meppel vanmiddag tot de dakpannen met een witte laag waren bedekt. We gingen even winkelen bij de Aldi en weg was de witte laag gelukkig, want de straten worden hier zo maar glad als spek. We zagen op de T.V. gisteren een stel jonge chimpansees aan het glijden door de vla uit een pak. Ze smulden eerst van het gele goedje en toen ging een van hen er bovenop zitten, met gevolg een soort glijbaan op
het schoolplein zoals ik dat mij herinner uit mijn vroege kindertijd! En dan maar hollen met de achterpoten naar links en de voorpoten naar nergens, wat een lol. O Nienke, ik hoop toch zo je hier in de Valkhof weer te kunnen zien, maar ik ben al druk aan het opruimen, grote vuilcontainers vol boeken, tijdschriften en papier elke zaterdag en Woensdag de grijze en de groene, vooral de laatste met heel veel onkruid en afval uit de tuin. En bij Jan en Lucrees is die hele hoge dennenboom er uit zodat zij een ruime voortuin hebben. Lucrees heeft er een visueel verslag van gemaakt, zodat wij het resultaat op deze computer hebben gezien. Zondag hebben Opa en Renske haar buro van oom Dirk naar haar kamer in Meppel gebracht en ook daaruit kon het merendeel van de inhoud weg. Zo zie ik ons halve leven langs komen, een heel raar idee. Ik zat wel over jou in na het laatste verhaal van Margriet (meestal in het weekend, en in mineur: zij mist je ook heel verschrikkelijk en heeft het op haar werk ook niet zo leuk tegenwoordig. Maar Papa Frans probeert haar er weldoorheen te slepen, ze gaan samen meer uit ena.s. 4 december komen ze bij ons geen Sint Nicolaas vieren, al zal er wel voor Renske een kleinigheid klaar liggen van onze Heilige dezer dagenzij trekt vanavond op de Soos een naam voor de viering in Havelte op 8 december en op haar werk zal er ook wel aandacht aan geschonken worden. Ben jij dan bij Hollanders in Salt Lake City ? Mijn klas-genootje van de lagere school, Annie Knetsch uit Lisse emigreerde na de oorlog ook naar Salt Lake City, zal wel getrouwd zijn daar en dan is het spoor bijster.Ik ben vorige week gevallen op mijn knie en daar heb ik nog veel last van. Ik slaap veel en lang uit en daarom maak ik er nu maar een eind aanDag schat heel veel geluk en aandacht wens ik je toe en maak aub geen ongelukken in die sneeuw. Zijn er daar ook sloten ? Gisteren werd ik hier op de Koekangerweg aangereden door een man die bij een uitrit van links mijn Trijntje schampte, vlak v oor de rotonde van Oosteinde. In het spitsuur, morgen zullen we hem wegbrengen naar de garage en het formulier opsturen naar de verzekering.Nu ga ik echt naar bed. Dag lieverd, dikke kus van Oma Henny!
Muriël:
November 26, 2010
Haha, net op het jeugdjournaal kwam Utah, dat de kinderen daar niet naar school hoeven door de sneeuw! XX
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login