Het Zuiden

January 29, 2011 - Nashville, Tennessee, United States

Vanuit Nashville Tennessee, de countrymuziekstad van de wereld, schrijf ik nu deze blog. Na verder niet nog heel veel noemenswaardigs te doen in Memphis, ben ik inderdaad die dinsdag daar vertrokken. Ik had het grote geluk die avond ervoor met Dale te praten, de professor van de New York studenten groep, die me hele interessante reistips gaf. Hij was namelijk van plan geweest om met zijn studenten een dag historisch belangrijke plekken in Mississippi op te zoeken, maar had hier geen tijd voor gehad. Wel heeft hij mij al deze plekken, in details, verteld. Via Clarksdale, een relatief bekend, maar arm, dorp, reed ik naar de plek waar Fannie Lou Hamer bergaven ligt. Fannie Lou Hamer is een bekende en belangrijke zwarte burgerrechtenactiviste van de vorige eeuw. Het was dus wel een klein beetje een schok dat het naast het graf gelegen, aan haar opgedragen park wel erg vervallen was. Maar tegelijkertijd is dit op zich ook best tekenend voor hoe de ver2011_01_18_IMG_999_18houdingen tussen blank en zwart hier nog steeds zijn. Onderweg naar het graf stootte ik toevallig op een ex-plantage, nu verbouwd tot motel. Een hele gave plek om foto's te nemen, vanwege alle oude voorwerpen die her en der verspreid lagen. Ook is mij daar de binnenkant van een voormalig slavenhuis laten zien, kabines die je nu voor 70 dollar per nacht kan huren.

Verder rijdend kwam ik terecht op een totaal verlaten landweggetje, waar midden op de weg een dood gordeldier lag. Gruwelijk gezicht, maar toch ook wel fascinerend. Het Mississippi nummerbord dat daar ook verlaten lag heb ik (goed afgespoeld en) meegenomen. Heb nu al zin om die aan m'n muur te hangen (Mississippi-nummerborden hebben een mooie vuurtoren op 't bord).

De volgende stop w2011_01_18_IMG_999_109as Greenwood, Mississippi. Een dorpje met niet ee2011_01_18_IMG_999_82n heel specifiek verhaal, behalve dat het er nog steeds heel erg gesegregeerd is. Ik kwam aan in een hele mooi wijk, met prachtige, erg grote huizen. Rijd je dan zo'n 3 minuten verder de rivier over kom je in een wijk met vervallen, vaak opgetimmerde, huizen van 2 bij 5 meter. Elk huis nog geen meter van elkaar. Veel veranda's, van ongeveer 2 m2, met daarop versleten meubelstukken. In deze buurt, in tegenstelling tot in de rijke, zijn wel veel mensen te zien op straat. Dit extreme verschil wordt met elkaar verbonden door de City Hall, precies aan de rivier. Met de vlag van Mississippi (terugdaterend van voor de Burgeroorlog; en een vlag waar veel zwarten, met rede, aanstoot aan nemen) trots wapperend, en een groot monument ter ere van de confederalisten.

Daarna ben ik doorgereden naar Mississippi's hoofdstad, Jackson. Niet een erg 2011_01_19_IMG_999_12spannende stad, dus lang ben ik er niet gebleven. Wel heb ik met heel erg veel vreugde eindelijk het Nederlandse snoeppakket opgehaald dat mij twee maanden eerder was verstuurd. Een late Sinterklaas voor mij dus, maar wel een die via New York, Denver, en bijna ook nog Oklahoma City, mij helemaal in Jackson was komen opzoeken.

Aangezien het zuiden vrijwel geen hostels heeft, en voor mij dus duur is, ben ik relatief snel door Alabama gegaan. Ik heb er eigenlijk alleen Tuscaloosa en Birmingham bekeken voordat ik doorging naar Nashville, en veel interessants heb ik daar eigenlijk niet over te vertellen. Nashville is als stad dan weer een stuk interessanter. De hoofdstad van Tennessee, stad van de countrymuziek, en daarmee eigenlijk de blanke tegenhanger van Memphis. Waar je in Memphis op straat gevoelige Blues en Jazz hoort, hoor je hier vlotte country deuntjes. Country is overigens niet het enige wat je hier hoort, je hoort ook een boel singer/songwriter muziek. Het hostel waar ik nu zit is ook vrijwel permanent bewoond met minstens 10 aspirant-muziekanten. Overigens vaak wel een beetje vreemde lui. Maar zeker niet onaardig.

Nashville heeft ook een aardig deel geschiedenis. Zo woonde President Andrew Jackson (van 't 20 dollar biljet) hier, hoewel hij kennelijk altijd liever Generaal genoemd wilde worden. Zijn huis kun je, volledig met al het oorspronkelijke meubilair, behang en tapijt, nog bezoeken. Amerika heeft misschien niet zo'n enorm lange geschiedenis, maar wat het wel aan geschiedenis heeft is dan wel 2011_01_25_IMG_999_9weer met alle enthousiastme bewaard. Zo kun je nog steeds het kanten kapje zien waarin Jackson's vrouw Rachel overleed. En jawel, zelf het spoortje bloed van de aderlating in de slaap is nog steeds te zien. Lekker gruwelijk. Andrew Jackson hield er op een zeker punt zo'n 150 slaven op na, zelfs voor die tijd veel. Wat ik dan ook weer een interessant detail vind is dat zijn huis slechts een paar jaar na zijn dood al tot museum gemaakt werd. En zijn toen inmiddels vrijgestelde hoofdslaaf, Alfred, werd de eerste museumgids.

(P.S. foto's opladen gaat nu niet makkelijk, en een aantal wil hij maar niet pakken. maar ik heb m'n best gedaan om toch een kleine selectie online te hebben)


Pictures

2011_01_18_IMG_999_14
2011_01_18_IMG_999_17
2011_01_18_IMG_999_18
2011_01_18_IMG_999_20
 
 

4 Comments

January 30, 2011
Hee Nienke,

Wat een boeiend verhaal weer! And I love the pictures.
Ook hartelijke groeten van Titus!

Groeten, Ton
Frans Eerkens:
January 30, 2011
Hey Nienke,

Go for it. Je zou zo maar, voordat je de studie Amerikanistiek bent begonnen, een college in Amerika kunnen geven over een onderwerp uit het studiegebied. Welke zaken kan je allemaal aandragen?

De voorgestelde politiemissie naar Afghanistan bijvoorbeeld? Hoe kan het dat de fractie van een partij voor een missie stemt, terwijl 80% van de leden er tegen schijnt te zijn? En kan je ook maar enige hoop hebben dat de lessen van onze bromsnorren daar verder reiken dan een anekdotische status?

Is het feit dat wij in Nederland zoveel meer van Amerika weten dan omgekeerd, zelfs kennelijk meer dan de Amerikanen zelf, een logisch gevolg van de leidende status van dat land? En is het misschien een gevaar voor die leidende status?

Zijn immigratie- en inburgeringsverschijnselen daar en hier vergelijkbaar?

Draagt het feit dat iedereen de taal probeert te spreken en dat bijgevolg krakkemikkig doet bij aan een soepele opvatting omtrent de grammatica of is de tendens juist dat die daardoor strenger wordt?

Verder, meissie, ga door met je missie. En verras ons met de resultaten van je ontdekkingstocht. Je weet nu zelf uit eigen ervaring dat zo'n tocht niet alleen maar avontuur en opgewekte spanning is. Maar sommige dagen saai, eenzaam. Dat wordt minder naarmate je meer hebt meegemaakt en verwerkt.

Heb je de doos ondertussen al op?
February 1, 2011
Lieve, moedige Nienke,
Dat je niet bang was wist ik wel, maar ik bewonder het lef dat je toont. Kolossaal, wat een ervaringen, ook voor de rest van je leven, dat zul je ongetwijfeld merken, al was het alleen maar omdat je er enorm door leert relativeren wanneer je zo veel vegelijkingsmateriaal hebt.
Oma Henny en ik genieten van je verslagen. Maar hoor je nu ook wel iets van de revolutie in Egypte en zo ja, hoe reageren de amerikanen op die berichten?
Goede reis, sterkte en over (nog maar) twee maanden
to ziens!

Opa Bas
Frans Eerkens:
February 5, 2011
Hey Nienke,

Die kaas ziet er nog goed uit, zelfs na al die weken onderweg. Hoe smaakte jouw rijbewijs? En is alles nu op?

Wat ik me afvraag is of er nu daar in winkels al paaseitjes of andere paasachtige attributen liggen. Hier in ieder geval wel al de chocolade-eitjes. En Valentijn-spullen. De 14 worden er weer rozen of ballonnen uitgedeeld op school.

Maandagmorgen is het 100-dagen-feest. Ik probeer er al om 6.00 te zijn, dat is me gevraagd, om zo de zaak een beetje in het gareel te houden. Gelukkig is er deze week geen uitgebreide raads-activiteit.

Weet je dat je nog maar twee maanden hebt? Of had ik dat niet moeten schrijven?

Veel plezier nog en 'take it all'
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login