In de ban van de Rode Ibis

November 22, 2008

Net terug uit Klaaskreek gingen we door naar het noorden, naar de kust, de Warrapa kreek in samen met Otte Ottema. Otte is de enige ornitholoog in Suriname en een schilderachtig figuur, met zijn indrukwekkende tovenaarsbaard en donker gebruinde huid. Otte heeft jaren geleden Nederland verruilt voor Frans Guiana en later voor Suriname. Egmond heeft hem ontmoet tijdens een zoektocht naar een veldgids voor vogels in en rond Paramaribo. Hij kwam terrecht op het kantoor van de Natuurbehoud stichting Stinasu. Daar zag hij Otte zitten in zijn eclectische kantoortje en vroeg hem of hij toevallig wist waar hij er een kon krijgen. Otte verklaarde nou je bent aan het goede adres, de enige die er is heb ik geschreven. Otte bleek ook mee te gaan op tours als gids. We vroegen hem later of we met hem op pad konden gaan. En hij stelde een vogel excursie van 3 dagen voor naar het kustgebied in het noorden. Dus zijn we met Otte op avontuur gegaan. In een ruime korjaal eerst richting de atlantische oceaan. Onderweg hoopte we roze dolfijnen tegen te komen die daar vaak worden gespot. Die hebben we niet gezien, wel visarenden en fregatvogels. Beiden grote rovers die je in Nederland niet zo makkelijk te zien krijgt, maar nu met de korjaal konden we dicht bij ze komen. Later zijn de Warapa kreek zelf in gegaan waar de vegetatie wordt gedomineerd door Magroven bomen. Mangroven kunnen leven van zout of brak water. Na het broeierige oerbos vol mysterieuze geluiden, geuren en houtreuzen bij Klaaskreek, dacht ik dat het magrovenbos een beetje zou tegenvallen. Maar het eerste moment dat we, nog vroeg in de ochtend, de kreek in voeren, was iedereen stil... wat een sfeer. Omringd door magroven die met hun stelt wortels als gigantische spinnen voor de oevers in het water staan... groepen slijkspringer visjes die aan weerzijden van de boot over het wateroppervlak heen surfen en heel veel vogel geluiden.. Ik voelde me als een kind die een zak kadootjes mag uitpakken. Overal in de bomen prachtig gekleurede vogels. Een gele specht met een kuif een rood-bruine havik met een pas gevangen krab in zijn poten, een groep turkey vultures in een boomtop.. verderop het kabaal van papegaaien. Otte ontging niks en als we een vogel niet te zien kregen dan lokte hij die dichterbij met een minidisc speler en een klein speakertje. Hij speelde zijn eigen opnamen van de roep van een verscholen vogel af over het speakertje, dan even stil, tot er een antwoord kwam. Nog een paar keer vraag en antwoord en opeens kwam de vogel in kwestie opgewonden vlak bij in een boom zitten om uit te vinden wie toch al die onzin uitkraamde...

Een andere grote tractatie waren de ijsvogels in de kreek. Drie verschillende soorten kregen we te zien, waarvan de grootste bijna het formaat van een rots duif, de kleinste zo groot als een mandarijn. Een ijsvogel zien geeft me altijd het gevoel opeens een onzichtbare wereld in te kunnen kijken. Ik heb hetzelfde gevoel met kolibries die we ook gezien hebben. Kleine fijn gebouwde vogels, snel als een insect, stil als uil in de nacht, stralend als een bloem in volle bloei. Je vraagt je af, zie ik wel echt wat ik zie? Dat gevoel kreeg ik weer toen we de Rode ibis in volle glorie zagen, niet een, soms een heel lint van overvliegend rood... Een elegante vogel ongeveer ter grootte van een ooievaar met een sierlijk gekromde snavel, rood van top tot teen. Ook hebben we doodshoofdaapjes gezien en op een tocht over een strandje klom, vlak voor ons neus een prachtige rood bruine wasbeer in de kruin van een laag boompje om daar lekker even te chillen, ik kon erg dichtbij komen zonder dat 'ie daar van ging flippen en heb zodoende een paar mooie foto's geschoten.. Als ultiem toetje kregen we de derde dag opweg terug aan het eind van de middag, toch nog de roze dolfijnen te zien..

Je begrijpt vandaag heb ik de blues met het vooruitzicht morgen terug te vliegen naar Nederland met zn natte sneeuw, drukte en haast.. Maar een ding kijk ik vreselijk naar uit: goeie koffie! Want daar bakken ze niks van hier, thuis drinken ze nescafe oploskoffie! AAAH! Tot straks;-)

Laatste zonnige Suriname groet,

Frederik


Pictures

DSCN2644.JPG
DSCN2642.JPG
DSCN2641.JPG
DSCN2633.JPG
 
 
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login