Vakantie Deel 2

January 13, 2010 - Strand, South Africa

 

 

Er is geen benzine meer in het park en de eerste pomp ligt bij Molopi, ongeveer 50 km verder. Daar ontmoeten we een heuse Buschman familie, die hier een klein stuk land hebben gekregen. Ergens halverwege Kimberley willen we overnachten, maar het is er niet erg aantrekkelijk en we komen in centrum Kimberley terecht. Het was een lange rijdag over een nogal saaie weg.

 

Op zondag gaan we “The Big Hole” bezoeken. Bij dit museum is ook een gedeelte van het historische Kimberley gerestaureerd, dan wel bijgebouwd. Je kon je goed voorstellen hoe het in dat dorp toegegaan is. Het ziet er allemaal erg leuk uit. Zeker omdat we op de video die we later bekeken nog precies dezelfde gebouwtjes en straatjes zagen. The Big Hole is het grootste door mensenhanden gegraven gat ooit en dat allemaal voor drie schalen diamanten. De rechten voor het graven is in handen van de “De Beers Cie”, die in Zuid-Afrika meerdere gebieden exploiteert. The Big Hole is niet meer in werking, maar even verderop ligt een nog wel werkende mijn.

 

‘s Avonds overnachten we in het Mokala National Park in een schitterend chalet. Vanwege de regen is een hele poot van wegen afgesloten. Da’s jammer. Hier zijn voornamelijk kudu’s, afrikaanse buffels, springbokken, aardvarkens, zebra’s en giraffes te zien. We blijven hier twee nachten. Op een van onze ritjes door dit park belanden we in een wel erg diepe plas. De auto zit van binnen en van buiten helemaal onder de rode modder. Het ergste is dat we er ook door terug moeten. Daarom rijden we op de terugweg over de bosjes heen en hopen maar dat deze aktie de auto niet beschadigd heeft.

 

Als we dit park gaan verlaten zegt de TOM TOM dat we over 350 km rechtsaf moeten slaan. Het wordt dus weer een lange rechte weg. We hebben nog geen slaapplaats voor vannacht en proberen het Karoo National Park. Helaas vol maar we worden doorgestuurd naar de Teri-Majo Lodge. Deze lodge ligt midden in het niets en bestaat uit het woonhuis van de beheerders en 7 kleine huisjes eromheen. Leuke huisjes, twee verdiepingen, en een terras met gemetselde barbecue. Hier krijgen we bezoek van een struisvogel die op het raam staat te tikken.

 

Het laatste traject is aangebroken. We gaan naar Sutherland, middenin de Karoo. Was de Karoo tot nu toe nog vlak met lage struiken, Sutherland ligt meer in een bergachtig stuk. Voordat we afslaan naar Sutherland bezoeken we Matjiesfontein. Van oorsprong een plaats waar de stoomtrein van water werden voorzien, later een een Engelse garnizoensplaats. Weer later werd het hotel een ziekenhuis voor astmapatienten, en nu is het weer een hotel. Hotel Lord Milner geheten. Een van de patienten is Cecil Rhodes (oprichter van de De Beers Cie) geweest die er 2 jaar gewoond heeft. Hij had een appartement voor zichzelf en zijn familie. We krijgen een prive rondleiding door een man die hier zijn hele leven lang gewoond heeft. Hij vertelt ons van alles, maakt een foto van ons op de Love Coach van Cecil Rhodes, imiteert Nelson Mandela en zingt een paar nummertjes achter de piano in de bar.

De weg naar Sutherland is 110 km lang en loopt door het heuvelachtige gedeelte van de Karoo. Het gebied is praktisch leeg, alleen zo nu en dan een boerderij en een aantal windmolens.

In Sutherland belanden we in een guesthouse, Jupiter, genaamd. De eigenaar, ene Theo, verzorgt alles voor ons, waaronder twee excursies. De eerste vindt al meteen diezelfde avond plaats. We gaan naar ene “Jurg” die twee sterrenkijkers heeft. Hij ontvangt ons met een glaasje sherry, vertelt over de sterrenbeelden op het zuidelijk halfrond, start een video over hoe groot het heelal is en hoe klein wij (aarde) eigenlijk zijn. Dan is het tijd voor het sterrenkijken. Eerst zien we maar een paar sterren, maar hoe langer we buiten zijn ontwaren we steeds meer: de melkweg, de twee Maghalaanse wolken, de hele hemel vol. We leren over het Zuiderkruis en hoe we het zuiden kunnen bepalen, sterrenbeelden Orion en Stier. We kijken eerst naar Saturnus en zien drie manen (eentje moet zich achter of voor de planeet bevinden), we kijken in de kleine maghalaanse wolk (spinnenrag), Cirus (blauw), Bethelgeuse (rood), het “zwaard” met de dobbelsteen en een rijtje van drie sterren, rood, blauw en wit, de Jewel Box en tenslotte Mars. Indrukwekkend hoor! Er bleef wel een gloed aan de zuidelijke horizon, dat was de weerschijn van het licht dat Kaapstad produceert, hemelsbreed 350 kilometer hiervandaan.

 

De volgende ochtend gaan we naar de South African Astronimical Observatory (SAAO). Dave is onze begeleider hier. De excursie begint met een video, een rondrit langs alle telescopen en uiteindelijk de SALT (Southern African Largest Telescope). Een indrukwekkende schotel met een doorsnee van 8 meter, bestaande uit spiegels van 1 meter. Er bestaan maar twee van zulke grote schotels, deze is een exacte kopie van de telescoop in Texas.

 

En daarmee sloten we deze vakantie af. Nog maar een week te gaan!


Pictures

Op weg naar huis
Bijna thuis
Op weg naar huis
Op weg naar huis
 
 

3 Comments

Anneke:
January 13, 2010
Zooooo, ik ben weer helemaal bijgelezen! Mooi!!
OOk de foto's.
Tot Zondag@!!!!!
xx anneke
Linda Calder:
January 13, 2010
Zeer indrukwekkend! Goede reis weer naar huis!! Jullie larzen staan klaar!! Tot gauw!
xox Linda & Steve
Louis:
January 14, 2010
Regen heb je genoeg gehad voor zover ik kan lezen. Meestal worden we daar hier na een paar dagen chagrijnig van, maar bij jullie klaart het (humeur) steeds weer op zo te lezen. Nog even en dan kun je genieten van sneeuw en ijs. Ik hoor jullie al denken "he, he, eindelijk schaatsen". Lekker nog een paar dagen relaxen en dan hopelijk een goede reis terug. Groetjes van Dorita & Louis.
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login