Week 5, van 26 oktober t/m 1 november 2009

November 2, 2009 - Strand, South Africa

 

 

De site is nu volledig bijgewerkt en ook de foto’s staan erop. De foto’s van de eerste week zijn bovendien in een normaal formaat gezet.

 

Op woensdag ben ik op een zeer warme dag naar een “Kerstmarkt” geweest. Het is nogal vreemd in je zomerkleren langs kerstversieringen te lopen en op de achtergrond kerstliederen te horen. Maar ook waren er streekprodukten te kopen, zoals jam, honing, olijven, koek enz. En daar heb ik me toen maar op gestort. Ook heb ik een Protea meegenomen. Dit is de bloem van Zuid-Afrika. Die staat nu in een wijnfles op de salontafel.

 

Donderdag zou het bezoek met prof. Botman, rector van de universiteit van Stellenbosch, plaats vinden. Maar helaas had hij het toch te druk en ging deze afspraak niet door. Diezelfde namiddag zijn we naar een wijnboerderij (Vredenheim) gegaan waar de eigenaar een aantal leeuwen heeft. We hebben een privé inleiding en privé rondleiding over dit park gekregen. Het gaat hier om de “witte” leeuw, i.p.v. de gewone bruine leeuw. Er waren een aantal volwassen leeuwen, 4 pups van 7 weken, en 4 pups van 5 weken oud. Ik denk dat we nergens zulke jonge pups zullen tegenkomen.

 

Op vrijdag waren we uitgenodigd voor een diner dansant met live music op het Sylvan Vale Wine Estate in Stellenbosch. De zanger wordt gemanaged door onze gastvrouw. Vandaar dat ook de onder-directrice van het hotel op dit estate bij ons aan tafel kwam zitten. Erg lekker en zeer genoeglijk.

 

Op zaterdag al vroeg op weg naar Hermanus, want juist ‘s morgens vroeg zouden de whales dichtbij de oever komen. Het was heel mooi weer, heel erg druk in Hermanus, maar het duurde even voordat we de eerste walvis konden ontwaren. Uiteindelijk hebben we er een aantal uren doorgebracht en hebben we verschillende groepjes walvissen zien zwemmen en horen blazen. Heel dicht bij kwamen ze echter nog niet. Het is moeilijk om ze te fotograferen. De walvis zwemt n.l. onder het wateroppervlak en komt af en toe boven. De laatste walvis die we zagen gaf een echte show weg en sprong een aantal keren uit het water. Het is erg moeilijk hiervan een foto te maken, voordat je knipt zijn ze alweer onder water verdwenen.

Na de lunch het binnenland ingereden: via Caledon naar Franschhoek. Onderweg liepen er opeens een aantal bavianen over de weg.

Fransschoek is een heel gezellige plaats. Daar staat een groot Hugenoten monument. Hier deed zich het opmerkelijke feit voor dat zon en maan recht tegenover elkaar stonden. Zo rond 18.00 uur stond de zon aan de ene kant terwijl de maan aan de andere kant op dezelfde hoogte stond.

 

De zondag belooft een prachtige dag te worden. We gaan de tocht van twee weken geleden afmaken: de westelijke oever van het schiereiland. Deze weg voert over de Chapman’s Peak en is schitterend mooi. Deze route is net weer opengesteld nadat hij een hele tijd dicht is geweest vanwege steenval. Men heeft daar nu netten gespannen die de stenen moeten opvangen. De weg gaat langs een steile helling langs de zee. De rotsen daar bestaan uit drie lagen: eerst een harde steenlaag (solid rock), daarop zit een zachter gesteente en daarop weer een zandsteenlaag. Dat was vanuit de verschillende uitzichtspunten goed te zien. De weg is aangelegd op de scheiding van de harde steensoort en de zachtere bovenlaag.

In de haven van Hout Bay was het een drukte van belang en was er een visrestaurant: Snoekie’s Fish Restaurant. Begonnen in een volkswagenbusje, is dit een van de belangrijkste visrestaurants geworden. Nou ja, restaurant, in feite is het een “fish & chips take out”. Maar het rook er zo lekker dat we de verleiding niet konden weerstaan en ook een visplateau genomen hebben.

Van Hout Bay gaat de tocht door naar Llandudno. Daar hebben we een stuk van de kustweg gereden naar Sandy Bay. Van Llandudno langs de “Twaalf Apostelen” (een bergketen van 12 punten) naar Bakoven. Ergens halverwege zien we een rotsig eilandje vol met zeeleeuwen. Nog even naar het strand en daarmee is dit weekend ook alweer voorbij.

 

Leuke woorden:

Padstal: kraampje langs de weg

Hysbak: lift

 


Pictures

Pinguins bij Betty's Bay
Pinguins bij Betty's Bay
Pinguins bij Betty's Bay
Pinguins bij Betty's Bay
 
 

3 Comments

Jop:
November 2, 2009
Hoi Therese Anne en Jan,
Erg mooi hoor, nu ik wat beter kan zien wat er op de foto's staat.
Geniet er van! Groeten, jop
Anneke:
November 4, 2009
Hoi Papa en Mama!
Dit is echt een heel leuk verhaal!!!
Supermooi!
Tot Skypes!
xx Anneke
Stance:
November 7, 2009
Wat ziet het er allemaal heerlijk uit. Hier vallen de bladeren van de bomen. Als je de foto's bekijkt, zie je wel dat jullie genieten.
Door het verhaal kun je ook heel goed volgen wat jullie allemaal doen.
Het lijkt me heerlijk.
Groeten,
Stance
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login