Week 6, van 2 tot 8 november 2009

November 9, 2009 - Strand, South Africa

 

Deze week begint met een hele hoge waterstand: bij vloed stroomt het water tot aan de rand van de weg. Op sommige plaatsen klotst het zelfs over het afscheidingsmuurtje heen. Het was dan ook volle maan afgelopen nacht en dat brengt vaak springvloeden met zich mee.

 

Op dinsdag ga ik met Annali naar een restaurateur van schilderijen die net buiten Sommerset West woont. We gaan eerst aan bij Mooiberge, een aardbeienplantage. Om de vogels weg te houden van de aardbeivelden maakte deze boer mooie kleurige vogelverschrikkers op fietsen tussen de aardbeienbedden in. Later maakte hij ook kleurige poppen van alle Zuid-Afrikaanse dieren.. Hier is ook een winkel met alle soorten gedroogd fruit: o.a. aardbeien, perziken, nectarines, kumquats, heel veel soorten jam, likeuren en wijn.

De restaurateur is een leuke vent en heeft film als hobby. De schuur is omgebouwd tot een klein bioscoopje en hij heeft een filmclub met ongeveer 300 leden. Iedere woensdagavond wordt er een film van de betere soort vertoond. Hieraan voorafgaand wordt er in de winter soep en in de zomer quiche geserveerd, en dat alles voor een redelijk bedrag. Zijn huis ligt prachtig met een fantastisch uitzicht naar natuurlijk de Tafelberg en de Coastal Mountains.

Vandaar uit neemt Anneli me mee naar het Helderberg reservaat: een mooi park met veel fijnbos, schildpadden, springbokken en heel veel vogels. Het verhaal gaat dat hier elk jaar en jarenlang een eend op één poot kwam nestelen en voor heel wat nazaten heeft gezorgd.

 

Op vrijdag gaan we “even” naar “Home Affairs” in Sommerset West om ons visum te verlengen. Helaas dit kon daar niet: daarvoor moeten we naar Paarl. Dat ligt zo’n 56 km van ons vandaan. Home Affairs in Paarl is gevestigd in een zeer ouderwetse kantoor en het is er een drukte van belang. Als we al zo’n half uur in de rij staan (er zijn ongeveer 20 wachtenden voor ons) is er pas één klant geholpen, een tweede (een vrouw van de International Neighbour Group van Stellenbosch met een student, naar later blijkt) staat al die tijd al te discussiëren aan de balie. Er zijn maar twee medewerkers achter de balie, die veel tijd nodig hebben, met paspoorten rondrennen of in manuals moeten opzoeken wat er moet gebeuren. De Stellenbosch vrouw moet verschillende keren “helpen”. We raken met haar aan de praat en verteld ons dat het verlengen van een visum helemaal niet zo gemakkelijk gaat als ons verteld is op de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag (tot 5 keer toe geen enkel probleem). We moeten hiervoor van tevoren een formulier invullen, paspoort, ticket en bankafschrift bijvoegen en dan terugkomen.Gelukkig krijgt zij het voor elkaar dat wij ons formulier meteen krijgen en niet op ons beurt hoeven te wachten. Maar we hebben geen andere papieren bij ons hebben zullen we een andere keer terug moeten naar Paarl.

Na Jan gedropt te hebben op het instituut (het is dan al 1 uur) teruggereden naar de grootste aardbeienteler van Zuid Afrika om aardbeien te kopen en naar Mooiberge voor een paar pakjes gedroogde vruchten.

 

Op zaterdag gaat de reis naar Kaap Aghulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika. Dit ligt 200 km ver weg. De rit gaat van Strand, Caledon, Bredasdorp, Struis Bay naar Kaap Aghulhas. De weg van Caledon naar Bredasdorp is lang en saai: alleen glooiende graanvelden over een afstand van 55 kilometer. In Bredasdorp koffie gedronken met carrot cake. Dit restaurant ligt op een leuke plaats, achter een tuin vol met witte rozen, cipressen, lelies enz. Na Bredasdorp wordt de vegetatie gevormd door het fijnbos, we zien diverse roofvogels, struisvogels en andere vogels, steeds te snel weg om te fotograferen. Er moeten nog heel wat meer kleinere beesten huizen, b.v. schildpadden, maar die konden we vanaf de weg niet zien.

Struis Bay wordt beschreven als een schilderachtig vissersplaatsje. Na enig zoeken vinden we de haven, zeer simpel maar erg leuk gelegen: inderdaad een turquoise zee en gekleurde vissersbootjes. Een simpel strandtentje zorgt voor een voortreffelijke mosselmaaltijd.

Kaap Agulhas ligt ietsje verder, een mooie vuurtoren (lighuis) op de duintop en na een wandeling van een kilometer de echte zuidelijkste punt (die mees zuidelike punt van Afrika). Hier komen de twee oceanen (Indische Oceaan en Atlantische Oceaan) dan ook daadwerkelijk bij elkaar, hoewel dat ook bij Kaap de Goede Hoop beweerd wordt.

In Struis Bay proberen we op twee plaatsen te tanken, maar de “power is off” en dat lukt dus niet.

Het reisboek zegt dat we zeker ook Arniston (vroeger heette het Waenhuiskrans) moeten aandoen. We rijden hier over een gravel road naar toe met een bijna lege benzinetank. Het oude dorpscentrum is uitgeroepen tot nationaal monument met witgekalkte huisjes met rieten daken.

Vandaar terug naar Caledon, waar we T-bone steak en Spareribs eten.

Het is dan intussen donker geworden als we verder naar huis rijden. En ook begint het te regenen, nou stortregenen. Bovendien wordt er aan de gehele weg gewerkt, zijn er geen strepen op de weg, alleen reflectielichtjes: de ene keer wit, de andere keer rood. Zeer onoverzichtelijk allemaal. Op de pas hangt er dan ook nog een zeer dichte mist, kortom de weg naar huis was zeer spannend.

 

Het regent de hele zondag. We hebben geen plannen voor deze dag en brengen deze dag dan ook als een zondag door: lezen, puzzelen, reisboeken bekijken en dit verslag maken. En hiermee zit de 6de week van ons verblijf hier er ook alweer op.

 

Leuke woorden van deze week:

Skyfies = frites

Melkskommel = milkshake

Valstreepje = underscore

Robot = stoplicht (ook voor paprika’s 3 in een zak)

Sampioen = champignon

 

 


Pictures

0811 003, zonsondergang
0811 004, Mooibergen
0811 008, Annali en Mooibergen
0811 010, Helderberg
 
 

1 Comment

Erik en Saskia:
November 14, 2009
Hallo,

Hartstikke leuk die verhalen. We herkennen veel (een enkele foto hebben we vrijwel identiek ook gemaakt), maar op een heleboel plekken zijn wij niet geweest. Wel jammer van het weer.
Veel plezier nog en we lezen het vervolg graag.

Erik en Saskia
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login