Week 8-9, Kruger Park en Blyde River Canyon

December 2, 2009 - Strand, South Africa

 

Als we om 8.20 uur vanuit Kaapstad vertrekken is het prachtig weer, maar aangekomen in Johannesburg regent het en het is er steenkoud. Auto opgehaald en richting Sasolburg, waar we lunch hebben met Denzil en Prabashini Moodley en Gregory en Ashriti Govender. We zijn een beetje later dan we gepland hebben, maar ze zijn er allemaal nog. Bruce was helaas verhinderd. Het was gezellig even bij te kletsen.

Na de lunch zijn we meegegaan naar het huis van Denzil en Prabashini omdat we natuurlijk ook even naar baby David moesten kijken. Ook Prabashini’s tante was daar. In huis. Misschien dat we Bruce hier nog treffen, maar die meldt in de loop van de middag dat hij het niet meer haalt. Da’s jammer. Terug naar Johannesburg via Soweto. Nog even wat gedoe met het hotel: er zijn er twee met dezelfde naam en we zitten natuurlijk in het verkeerde. Na enig zoeken vinden we het andere hotel al gauw.

 

De weersvooruitzichten voor zaterdag waren ook niet rooskleurig maar als wij naar het Nelson Mandela Square lopen komt er een mager zonnetje door de wolken. Het NMS is een winkelcentrum dat doorloopt in het Sandton Centre, een nog groter winkelcentrum. Nu al helemaal opgetuigd met kerstversiering. We raken verschillende keren de weg kwijt, en vinden maar geen weg naar buiten anders dan door de parkeergarage! Maar als we dan buiten zijn schijnt de zon volop! Helaas belanden we in een lange file en is het maar de vraag of we op tijd aankomen. De weg is oninteressant op misschien het laatste stuk na. Aangekomen bij het Protea Kruger Gate Hotel is het alweer donker en tijd om te eten. Het hotel ligt midden in het regenwoud en het diner vindt meestal plaats “under open sky”.Maar omdat het nu zo’n slecht weer is wordt het dinner gegeven in het restaurant. Het is een uitgebreid buffet met vele gerechten waaronder altijd een roast, Het is een prachtig, echt tropisch resort. Grote openlucht ruimtes met een rieten dak erboven op bamboe palen. Alleen is het er erg vochtig, zelfs in de kamers (waarvoor we naar beneden moeten) worden papieren en kleren klam.

 

Op zondag gaat om 04.30 uur de wekker! Dit moet wel, want om 05.30 uur gaat de Kruger Poort open. We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel. De zon is al een eind boven de horizon. Er is geen wolkje aan de lucht.

Al snel zien we zebra’s, steenbokken, grijsbokken en impala’s. Dat belooft een heleboel. Vandaag gaan we naar Satara, een heel eind naar het noorden. We zien veel groepen van de impala’s, kudu’s en Nyala’s, ze zijn niet schuw en blijven rustig doorgrazen.

Dan ontdekt Jan met zijn scherpe ogen opeens een Hyena in de bosjes. Achtereenvolgens zien we een aardvarken, een skelet van een buffel met de huid ernaast en een aantal buffels (1) in een bijna droge rivierbedding.

Ook zitten er zomaar twee grote bavianen midden op de weg en een aantal kleine aapjes (vervet monkey). Dan weer een giraffe tussen de bomen, veel termietenhopen, veel vogels waaronder een Marabou op een hoge tak.

Bij Tshokwane Tea Room mochten we uit de auto, plassen en koffie drinken. Het was toen ongeveer 10.00 uur en er werd daar toen al volop gebarbecued.

Op weg naar de meest zuidelijk gelegen baobap boom zien we gnoes, impala’s, buffels, antilopes en aapjes. Maar ook een iets te diepe plas, waardoor de auto nu helemaal onder de modder zit.

Verderop is er iets gaande: er staan een aantal auto’s stil langs de kant van de weg. Een luipaard (2) ligt duidelijk zichtbaar tussen twee bomen, dan staat hij op en verdwijnt.We zien nog meer giraffen, en een grote poel met nijlpaarden. Als we gaan lunchen in Satara hebben we dus 2 van de Big Five gezien.

Bij de resorts in het park wordt aangegeven welke dieren er gespot zijn en waar. Wij kiezen de weg waar een de leeuw, olifant en luipaard gezien zijn. We zien weliswaar dode impala’s liggen en er zouden twee cheetah’s onder een boom moeten liggen, maar verder verstoppen de dieren zich. Wel zien we een hele troep gieren met prooi, waarvan een al cirkelend komt aanvliegen.

Het went snel dat je zo verschrikkelijk veel impala's ziet, vogels en veel giraffen, zebra's en af en toe buffels en honderden olifantendrollen. En dan word je ongeduldig en wil je ook een olifant zien en een leeuw en een neushoorn. Die verstoppen zich veel meer. Halverwege het gravelpad echter hing er zo’n ontzettende circusgeur dat ze hier toch echt wel moesten zijn: en eindelijk ver in de bosjes een pikzwarte olifant (3). Hij stond met zijn oren te klapperen. Nog iets verder een olifantenfamilie, twee volwassen beesten en een kleintje.

 

Op maandag gaan we ietsje later naar het park. Ook weer het ontbijt pakket mee. Er zijn wat meer wolken in de lucht, maar het is meteen al warm.

Vandaag gaat de tocht naar Lower Sabie en Crocodile Bridge. Buiten de dieren die we gisteren al op dit beginstuk zagen loopt er een zeer grote zwarte vogel (Southern ground hornbill) en een aantal Dwarf Mongoose rond. En overal weer die olifantendrollen. Vlak voor Lower Sabie echter ligt er een grote plas met grote vogels, maar ook brullende nijlpaarden en krokodillen.

Vanaf Lower Sabie reden we rond lunchtijd werkelijk stapvoets op een gravelweg, helemaal alleen. Opeens, zo'n honderd meter van ons vandaan in de struiken zien we een grote leeuw (4). Jan rijdt langzaam verder om hem nog beter te zien. Hij komt schuin naderbij. Wij zijn vol in spanning, draaien haastig de raampjes dicht. Verdorie, hij steekt pal voor onze neus de weg over. Hij loopt rustig verder. We hebben er een aantal foto's van gemaakt.

Vlak daarna zien we dan een neushoorn (5) bij een poel, daarna een neushoorngezin (mannetje, vrouwtje en kleintje) heel dichtbij. Toen is Jan voorzichtig even teruggereden, want die ene grote leek onze aanwezigheid niet op prijs te stellen. Van de schrik hebben we daar nauwelijks foto's van, helaas. En kort daarop zaten we middenin een grote olifantenfamilie, die waren aan weerszijden van het pad. Wat een spektakel. Vlak voor de Kruger Poort als klap op de vuurpijl nog een exemplaar. Deze echter raakte geïrriteerd door de auto’s en waarschuwde ons met een luid getrompetter. Bij het hotel kropen juist de laatste nijlpaarden uit het water.

 

Dinsdag is alweer vertrekdag. Het ontbijt nemen we dit keer in het hotel. We komen al om 10.00 uur in Hazyview aan in het Casa do Sol resort. Dit is een prachtig resort, schitterend aangelegde tuinen, een mooi zwembad met bar, leuke spaanse straatjes met huisjes: Casa do Sol. Kopje koffie en op weg naar Graskop. Hier ligt een steil ravijn met verschillende pinnacles en een hoge waterval. Vandaar gaan we naar God’s Window. Dit is een bergwand van waaruit je vanaf verschillende punten uitkijkt over een grote glooiiende laagvlakte. Hier is niets meer van de originele begroeiing over om de bomen gepakt werden voor de hout- en papierindustrie (Sappi). Nadat de onderbegroeiing totaal weggebrand wordt, worden er weer snelgroeiende bomen netjes op een rijtje voor teruggeplant. Dit wegbranden heeft echter een enorme smogvorming tot gevolg. Bij een van de uitkijkpunten ligt een klein tropische regenwoud. Erg mooi allemaal! Daarna rijden we door naar de Blyde River Canyon. De Grand Canyon in het klein. Mooi zijn de z.g. rondavels, 3 stuks ronde steile rotsen. Omdat we niet dezelfde weg terug wilden rijden namen we de veel te lange weg over de andere kant van de bergrug, om ook nog Pelgrim’s Rest te bezoeken. Dit is een van de eerste goudzoekersdorpjes. Hier werd zonder vragen onze auto voor een veel te hoog bedrag gewassen.

 

Volgens de reisbrochure ligt het vliegveld van Johannesburg 4 uur rijden hiervandaan. De TomTom echter geeft 6 uur aan. We rijden binnendoor naar Sabrie, grappig plaatsje met veel kraampjes en leuke souvenir winkeltjes. Langs de weg naar Sabrie liggen veel bananenplantages. De trossen bananen zijn ter bescherming verpakt in blauwe zakken. Na Sabrie worden het meer fruitbedrijven en nieuw aangeplante bossen. Ook in de dalen rond de Schoeman’s Kloof. We komen maar net op tijd op het vliegveld aan. Helaas was het vliegtuig met twee uur vertraagd.


Pictures

Blain's pass
Blain's pass
Karoo
Karoo
 
 

3 Comments

Anneke:
December 2, 2009
Zo, ik ben weer helemaal bijgelezen en gekeken.
Het is echt een heel mooi verhaal, en vooral de foto's!!!!! Jullie waren echt heel dicht bij al die beesten!!!!! Supergaaf.
Wisten jullie dat Olifanten boos zijn als ze met de oren klapperen?
Geleerd van Marc Marie Huybregts (die heeft hier nu een programma over de wildernis in Afrika).
Echt heel mooi!
Is het pakketje al opengemaakt?
xx Anneke
December 3, 2009
Beste Therese,
Het heeft even geduurd, maar ben inmiddels helemaal bij met jullie verhalen en de prachtige fotos! Die dieren in het Kruger zijn echt te gek, lijkt me heel bijzonder om die van zo dichtbij in hun natuurlijke habitat te zien. Machtig!

Ik ben inmiddels alweer een maandje terug op NL bodem. Het selecteren van veelsteveel fotos kan beginnen!

Veel plezier nog!
Groet,
Ype
ine:
December 10, 2009
geweldig wat jullie al allemaal hebben gezien en beleefd
en komt er nog veel meer?soms denk ik het weer zou
soms wat beter kunnen maar hier gaat het nu kouder worden dus daar altijd beter!leuke fotos om een goede indruk te krijgen,nou geniet er nog flink van en ook een mooie kerst daar,mischien in zwemkleding?en een uitgebreidebarbeque?bye bye ine
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login