Week 11 en 12, van 4 december tot en met 20 decemb

December 24, 2009 - Strand, South Africa

 

Zaterdag 12 december is een hele hete dag en het is redelijk druk op het strand. ‘s Morgens gaan we zelf ook naar het strand en zwemmen we in de Indische Oceaan. Daarna relaxen thuis en ‘s middags geshopt voor sandalen, slippers en twee Thompson reistassen. Bobotie (met gehakt) gegeten.

 

Na de rustdag gisteren gaan we op zondag naar Kaapstad om naar het Kirstenbosch Park te gaan. Het was eigenlijk niet zo’n heel mooi weer, maar voor het park was het perfect. Daar ook heerlijk gelunched. Het was er gezellig druk. Ergens midden op de middag echter een hele harde windvlaag. Ook hier werd een openlucht concert gehouden en toen wij weg gingen zat het veld voor het concert al redelijk vol en stroomden de mensen toe. Weer met stoelen, picknickmanden enz. Via Constantia en het Cecil Rhodes monument teruggereden naar Strand. In de auto terug hoorden we op de radio dat er in Kaapstad Centrum twee daken van panden waren gewaaid (men noemt deze wind hier “de Zwarte Zuidooster”). In Strand aangekomen waaide het daar intussen ook weer vreselijk hard

 

Op maandag 14 december gaan we vroeg uit de veren en vertrokken we naar Paarl om eindelijk het visum in orde te laten maken. Ik had begrepen dat we meteen aan de beurt zouden zijn, omdat er alleen een stempel gezet diende te worden. Maar niets was minder waar natuurlijk: “Line up please”. En zo waren we pas weer 2 ½ uur later aan de beurt en kregen we eindelijk de begeerde sticker (tot 17 januari 2010) in ons paspoort.

 

Op de terugweg naar Sommerset West kwamen we langs “De Bergkelder”. Dit is een wijngoed waarvan ik voor mijn verjaardag van de kinderen een fles wijn had gekregen en we wilden hier natuurlijk een bezoek brengen. Juist toen we aankwamen ging er een rondleiding inclusief wijnproeverij van start en daarbij hebben we ons aangesloten. Dit bedrijf is geen wijnestate. Zij zijn een soort coöperatie die door een aantal boeren in de omgeving hun druiven laten verbouwen. Hieraan worden zeer strenge eisen gesteld: b.v. mogen de druiven alleen met de hand geplukt zijn, immers machinaal geplukte druiven kunnen veel onzuiverheden bevatten. De druiven worden wel bij dit bedrijf geperst en opgeslagen in speciaal voor hen gemaakte vaten die 7 jaar meegaan en dan weer doorverkocht worden aan een brandewijnstokerij. Als de wijn “rijp” is wordt deze gebotteld en verhandeld. De wijnproeverij vond plaats in de grotten van de Papagaaiberg.

 

Vandaag, dinsdag 15 december, gaat Jan met oorproblemen naar de dokter.

 

Woensdag 16 december is een nationale feestdag: Reconciliation Day. Iedereen vrij. Bij mij valt natuurlijk net vandaag een vulling uit mijn kies, maar we stellen het bezoek aan een tandarts even uit, want een feestdag betekent hoge kosten. We gaan vandaag naar de Christmas Craft Market in Stellenbosch. We zien een heleboel, maar kopen uiteindelijk toch helemaal niets. We trakteren onszelf voor de lunch op sushi.

‘s Middags gaan we dan naar het erg mooie wijnestate “Vergelegen”. Dit is een schitterend gebouw in Kaaps-Hollandse stijl. Ook Clinton, Mandela en Koningin Elizabeth zijn hier geweest getuigen de grote foto’s die hiervan hangen. Hier weer op een andere manier wijn geproefd: 6 wijnen uitzoeken die geproefd konden worden. Het waren stuk voor stuk nogal stevige wijnen, eigenlijk ligwijnen die nu nog niet op dronk waren.

 

De volgende dag kon ik dan eindelijk naar de tandarts, om half 6 pas. Toen we daar echter kwamen kregen we te horen dat het nog wel 3 kwartier zou duren voordat we aan de beurt zouden zijn. Dus maar weer terug naar huis. Toen ik uiteindelijk aan de beurt was heeft deze tandarts een zeer intensief onderzoek gedaan. Al met al is ze een uur met me bezig geweest. Noodvulling erin, hopelijk houdt die het uit totdat we weer thuis zijn .

 

Gisteren heb ik de hele ochtend op de schoonmaakdames zitten wachten. Maar ze komen pas vandaag. Opeens hoor ik een hoop gerinkel en een gesmoorde kreet, ik ren naar de slaapkamer, heeft een van hen zich misstapt, enkel verstuikt, maar tegen de raam gevallen die daarop gebroken is. Later, toen ik haar op een stoel had gezet, paracetamol, thee en koekjes had gegeven realiseerde ik me dat ze (en zonder flauwe kul) uit het raam had kunnen vallen. Inmiddels is de ruit weer hersteld met safety glass dit keer. Gelukkig zijn de grote ramen al wel van safety glass gemaakt.

Vanavond gaan we naar de Christmas Carols by Candlelight in the open sky. Dit is weer op het landgoed van Vergelegen, waar we woensdag al waren. But who cares. Picknick mand moet mee, maar helaas hoorde ik dit pas zo laat, en moest ik op de glazenzetter wachten dat het geen uitgebreide mand werd. Ik heb nog wel een appeltaart gemaakt en wat kleine quiches en salade gekocht. Het was echt gezellig en heel druk. We kregen allemaal een kaars.Voor op een toneel werd een kerstspel opgevoerd, afgewisseld met bijbelteksten en psalms, gezongen door een koor uit Sommerset West. Allemaal erg sfeervol en gezellig. En alsof we al niet genoeg glasgerinkel hebben gehad vandaag is er ook nog een wijnglas gesneuveld.

 

En ook op zaterdag sneuvelt er weer een glas. Het was weer een echte weekenddag, lekker niets hoeven. Strandwandeling gemaakt.

 

Maar op zondag moet er natuurlijk weer iets gedaan worden. We gaan daarom naar Muizenberg of Simons Town om een boottocht te maken naar het seal eiland. Helaas: de zee was te ruw en de boten voeren niet uit. Hebben we daarom maar een wandeling gemaakt naar St. James. Hier was een erg leuk strandje. Hier hing n.l. de zwarte vlag hetgeen betekende dat er wel “Shark Wachten” waren maar dat het zicht te slecht was om de haaien goed te kunnen ontdekken. Aha, dachten wij: het volgende wild op ons lijstje, de haai, maar helaas geen haai te zien natuurlijk. Op de terugweg door het historische centrum gelopen. Het allereerste postkantoor van Zuid-Afrika en het allereerste politiebureau van Zuid-Afrika. Het postkantoor stamt uit 1637. Standbeeld van Jan van Riebeeck (denken we, maar we kunnen nergens vinden wie het nu werkelijk is).

 

En hiermee zit de twaalfde week er ook alweer op.

 

Vanaf de andere kant van de evenaar willen we iedereen hele fijne kerstdagen toewensen, een goed begin van het nieuwe jaar, en vooral een heel voorspoedig 2010.


Pictures

Muizenberg
Muizenberg
Muizenberg
Muizenberg
 
 

1 Comment

Marion:
January 12, 2010
Wat kun je leuk schrijven Thérèse-Anne. Ik liep nog een paar weken achter maar heb met plezier alles weer gelezen en alle foto's bekeken.
Fuzzy Travel · Next »
Create blog · Login